Vegetar

Kjøttfri

May 04, 2022

Kjøttfri

Godt nyttår, kjære dere! Jeg vet det har vært stille her i romjulen og de siste dagene nå. Romjulen og nyttårsfeiringen kombinert med været tok litt på. Heldigvis er jeg bedre nå og klar for å nå nye mål med Masalamagic i det nye året! Håper deres feiringer, samlinger og middager har vært hyggelige. Deler noen bilder jeg ikke rakk i førjulstiden.

IMG_4288IMG_4289IMG_4331IMG_4303


 

I og med at det spises mye tungt kjøtt i den tiden som har vært, vil jeg starte årets første innlegg med fokus på vegetarmat. Siden jeg selv alltid har vært vegetarianer synes jeg det er viktig å sette lys på denne type kosthold. India har lavest forbruk av kjøtt på verdensbasis, ifølge Food and Agriculture Organization (formet 1945 i Canada). Hindu-CNN-IBN State of the Nation Survey i 2006 viser at 31% av indere, over 350 millioner mennesker, er vegetarianere, mens 9% bruker egg.

En "vanlig" vegetarianer i India spiser som regel heller ikke egg, mens melkeprodukter er helt vanlig å innta. Det er flere årsaker til at folk ikke spiser kjøtt. For det første bugner det av linser, bønner og masse grønnsaker (som dessverre fortsatt ikke har norske navn). De fleste som meg tenker at vi ikke behøver å drepe et dyr for å lage et måltid når det finnes så mange andre alternativer. Mitt argument er også at det er mye mer miljøvennlig å være vegetarianer, fordøyelsen blir bedre og du får i deg flere vitaminer og antioksidanter.

Sukhi_chana_daaljeeraIMG_274510247461_10151984193366746_3022820969370476506_n

Indisk kjøkken er det beste som finnes på vegetarmat, tør jeg påstå! Linser og bønner gir oss naturlige proteiner, i tillegg har vi soya bønner og panir, en ren vegetar ost laget på melk og kefir. Gjennom oppveksten har jeg alltid fått spørsmål om jeg egentlig blir mett på "kun" vegetarmat. Jeg kan forstå folk som tviler på om man blir mett på vegetarkost når fantasien ikke går lenger enn til kokte bønner i salat. Det er litt trist at til og med på hoteller og restauranter har fagfolk lite kreativitet når det gjelder smakfull og god vegetarmat. Selv har jeg blitt skuffet mange ganger! Du kan faktisk lage en ny vegetar rett hver dag året rundt uten repitisjon dersom du bare tør å prøve litt nytt hver gang!

IMG_2838jPanir-2

Auberginer er en av mine favoritter og er en kjempegod erstatning for kjøtt, da den er meget smakfull, mettende og kan både grilles, kokes og stekes. Prøv i lasagne, pasta, pizza og for eksempel tandoori aubergine. I Ayurveda (urindisk alternativ medisin) sies det at vi bør få i oss seks smaker for å få en balanse i fordøyelsen, her representerer auberginen det bitre såfremt du unnlater å salte den før tilbereding. Når du salter den først, vil den bitre saften trekkes ut. Noe vi ikke gjør i indisk kjøkken, men er vanlig i middelhavslandene. Her er næringsinnhold, energiprosent etc pr 100 g og porsjon. Du kan også lage kikertesalat, spinat, jeera alu, ondwo, linsesuppe eller daal.

Håper dere synes det er spennende med litt vegetarmat. Kom gjerne med noen tilbakemeldinger på hva mer dere ønsker her på bloggen, så skal jeg prøve å lage innlegg eller legge ut oppskrifter om det :)