Annet

GULAB JAMUN

Mar 31, 2017

Gulab betyr rose og jamun er et indisk bær som er mørk lilla og har meget spesiell smak. Det er fritterte, myke boller som ligger i sukkerlake. Navnet er gitt fordi i mange oppskrifter brukes rosevann i syrupen og de fritteres på svak varme til de nærmest får en svart-lilla farge. Jeg har ikke stekt mine så lenge og da blir de naturlig nok lysere. Dette er en populær dessert ikke bare i alle delstater i India, men også Nepal, Bangladesh og Sri Lanka. De kan serveres varme i lake sammen eller serveres uten sukkerlake rullet i kokosmasse.

IMG_8566

Både ghee og olje kan brukes til frittering, jeg foretrekker ghee for å få en goumet smak. Desserten er dessverre vanskelig å få laktosefri siden tørrmelk er en sentral ingrediens. Denne oppskriften gir ca 25 stk.

GULAB JAMUN

125 gr. Viking tørrmelk

30 gr. upresset panir

1/8 ts natron

30 gr. hvetemel

1 dl fløte

6 ss ghee til steking

Sukkerlake :

300 gr. sukker

200 gr. vann

3 grønne kardemommekapsler

Fremgangsmåte :

  • Panir bør være godt avrent og ikke presset, men som en masse. Ha alle ingrediensene foruten fløte i en bolle og bland ut eventuelle klumper. Lag en deig med fløte. Form til små boller på størrelse med valnøtter, det må ikke være skrukker i bollene for å unngå at de sprekker under fritering.
  • Fjern skallet og knus kardemommekjernene grovt. Mål opp sukker og vann. Ha alt i en kjele og sett det på middels varme til alt sukkeret er helt oppløst. Ta kjelen av platen.
  • Varm ghee, stek bollene på svak varme til de blir brune. De skal snus slik at de blir jevnt brune rundt hele.
  • Ta forsiktig opp med en fiske sil, la fettet renne av og legg over i varm sukkerlake. Bollene vil utvide seg og suge til seg sukkerlake.
  • De serveres både varme og kalde. Spises med skje. Oppbevares gjerne i kjøleskap og kan stå i opptil 14 dager.

IMG_8563

Nirus tips :

Har du ikke ghee, kan gjerne rapsolje brukes til steking. Gulab jamun kan varmes i ett minutt i mikrobølgeovn og serveres med vaniljeis som varm eplekake med is.

For en mer «kongelig» smak, kan du ha en usaltet pistasj nøtt og/eller en kardemommekjerne i midten av hver bolle før den stekes. Det er faktisk knall godt!