Annet

Meditasjonsopphold i Rajasthan

Feb 25, 2022

Meditasjonsopphold i Rajasthan

Meditasjon er en behagelig aktivitet som resulterer i mange positive opplevelser. Rajyoga meditasjon er en retning brukt mye i organisasjonen Bramha kumaris. Jeg har fulgt denne organisasjonen i ca fem år og syns de har mye positivt å tilføye samfunnet. 

Denne organisasjonen ble etablert i 1953 og har 8500 filialer i hele verden, til og med i Oslo (www.bramhakumari.no). Her tilbys gratis kurs i meditasjon. Jeg fikk kjennskap til denne organisasjonen via et tv-program med en av hovedpersonene, sister Shivani. Hun snakker om dagligdagse problemer mennesket har i dag som stress, kommunikasjonsvansker, aggresjon, anstrengte relasjoner og mellommenneskelige forhold. Du finner mange foredrag på engelsk og hindi. Jeg tok dette kurset i 2011, men var litt vågal og reiste helt alene til hovedkontoret, et vakkert sted på Mount Abu (Rajasthan i India). Rajyoga betyr kongelig og yoga betyr forening, så ordet betyr kongelig forening. Du kan lese mer om yoga i tidligere innlegg. Organisasjonens hovedprinsipp er å oppdage spirituell energi, og bevisstgjøre tankenes kraft - det du tenker blir dine handlinger, og dine handlinger er dine vaner som setter spor i sjelen din. 

Et slikt opphold gjør noe med deg, uten familie eller venner på et vakkert sted med flere meditasjonsøkter om dagen. Min erfaring er bedre perspektiv på forskjellige situasjoner og ro i sinnet for å få en dypere innsikt i seg selv og de rundt deg. Som alle andre kurs, er dette en teknikk som må vedlikeholdes og praktiseres. Under oppholdet var det fascinerende å se folk som hadde praktisert denne meditasjonen i forskjellig tid og bekreftet gode resultater. Folk i alle aldersgrupper, forskjellige yrker og fra forskjellige delstater i India utførte frivillig tjenester. Både i forbindelse med matlaging, administrasjon, arbeidet på sykehuset som blant annet gir gratis medisiner, lege- og tannlegebehandling. Jeg hadde kun fem dager til rådighet og brakte selvfølgelig den tiden jeg kunne på kjøkkenet med matlaging for 1000-1200 mennesker om dagen.

 

Meditasjonsopphold i Rajasthan
Meditasjonsopphold i Rajasthan

Slik var opplegget for dagen:

 • 03:30 vekking
 • 04:00-05:00 meditasjon
 • 07:00-07:45 egentid / Murli (et tema som ble lest opp og forklart)
 • 08:00-09:00 frokost
 • 09:00-13.00 diverse foredrag og meditasjon
 • 13:00-1400 lunsj
 • 14:00-1600 egentid/ hvile
 • 16:00-16.30 ettermiddags chai
 • 16:30-20.00 diverse foredrag og meditasjon
 • 20:00-21.00 middag
 • 21:00-22.00 meditasjon
Her er det fire unge jenter som var blitt venner under oppholdet. De kom fra samme distrikt, i alder 19-22 år og i en oppsummering fra hver av de:
 • Mindre konflikter i hjemmet, det er harmoni rundt meg.
 • Følte jeg var blitt en ydmyk og reflekterende person, tidligere var jeg røff og kunne såre andre. Jeg var en egoist.
 • Blitt glad i alle rundt meg og opptatt av samfunnet jeg bor i.
 • Det jeg ønsker meg ordner seg.

 Meditasjonsopphold i Rajasthan

Det var én spesiell dame jeg la merke til; Meera 40 år fra Maharashtra. Hennes mann har forandret seg til det bedre etter at hun begynte med meditasjon. Før drakk han masse og julte henne opp rett som det var. Familien lot henne ikke komme for å arbeide i leiren. Nå har alt ordnet seg og hun kan være her opptil 4 mnd om gangen. Meditasjon har gitt meg mange gleder i livet, avslutter hun. 

Meditasjonsopphold i Rajasthan

Jeg har nå som mål å meditere daglig, selv om det ikke er så enkelt som de fem dagene jeg var der. Ønsker dere en fin dag videre!