Annet

Sikhismen

May 03, 2017

Hvert år arrangeres turbandagen i Oslo sentrum og antall besøkende øker årlig, i år var det 20 000 besøkende og køen for å få turban var nærmest 1 km lang. 250 frivillige bidro til et vellykket arrangement og en opplevelse av Punjab i Spikersuppa! Det inspirerte til dette innlegget.

India er ikke bare kjent som et land med flere språk og tradisjoner. Det kalles også for religionenes land, på grunn av opprinnelsen av flere religioner som buddhismen, jainismen, sikhismen, Hare Krishna og utallige bevegelser. Religion er så stort at det er vanskelig å omfavne i et blogginnlegg, jeg tar derfor kun med de viktigste og kjente elementene.

Sikhismen er trolig den nyeste i Indias religionshistorie og 500 år gammelt og ble grunnlagt av guru Nanakji. Han var første av ti guruer, de levde fra 1469 til 1708 i India. Årsaken var en protest mot kastesystemet og ønske om et åndelig fellesskap der alle skulle være likestilte.

Turbanen er et kjennetegn for sikhene og det er to årsaker til at den bæres. Den ene er av respekt for slik gud har skapt oss, hår og skjegg klippes derfor ikke. Av praktiske årsaker, blir det lange håret bundet i turban. Den andre er å fjerne skillet mellom fattig og rik. Før i tiden var det kun konger som hadde turban. På den måten er den et symbol på at alle har lik rett til å være kongelige.

18192726_727272224111077_3314683348615401567_o

Det finnes i dag 25 millioner sikh-troende i verden i dag og det er den femte største religionen på verdensbasis. Sikh betyr en elev eller disippel og sikh gutter har Singh og jenter har Kaur som mellomnavn. Singh betyr løve og kaur betyr prinsesse. Den hellige boken kalles guru Granth Sahibji som inneholder rik poesi fra guruene og andre filosofer.

Den 30. mars 1699 ble Khalsa grunnlagt av den siste av 10 guru, den er en frivillig orden for sikhene. Khalsa betyr ren tvers igjennom. Alle sikher som praktiserer Khalsa, må oppfylle de fem ´K´. Disse er:

  • Kesh; dvs. uklippet hår og skjegg.
  • Kanga; en spesiell liten kam til å kjemme håret.
  • Kara; et armbånd i stål som egentlig var et slavemerke, men ses som hengivenhet til gud.
  • Kachh; er en lang underbukse som ble brukt av krigerne på den tiden Khalsaen ble innstiftet.
  • Kirpan; et lite sverd eller kniv som ble sett på som nødvendighet og for selvforsvar.

642ce1db66e7e10e970a436899fb782a

Sikhenes gudshus kalles gurdwara (døren til guru) og det finnes to stykker på Østlandet, det ene på Alnabru og det andre i Lier. Alle gurdwaraer i hele verden tilbyr langar, et gratiskjøkken der man kan komme og få et enkelt vegetarisk måltid.

Kilde :
Egen viten og reiser til India.
sikher.no
Bilde : Turbandagen sin Facebook side og pinterest