Fastelavn søndag det har jeg hørt om i alle år. Jeg husker mamma støttet alltid Sanitetsforeningen, koselige eldre damer som stod og solgte fastelavnsris. Hun synes det var så koselig å få litt farger inn i huset når det var så kaldt og hvitt overalt, nå snakker jeg om flere tiår tilbake altså. Plukking og pynting gjøres på dugnad og innsamlingen går til gamle og syke. Tradisjonen startet i 1946 og årlig samles inn ca 7 millioner kroner til formålet.
HISTORIEN
Jeg har egentlig aldri tenkt på hva fastelavn er, husker at vi bakte boller til barnehagen, det nærmet seg karneval og det var ikke lenge til vinterferie. Så nå var det på tide å finne ut av det. Ordet fastelavn kommer fra latinsk vastel-avent, opprinnelig ble det brukt om kvelden før fasten, men fasten startet først på askeonsdag. Da er det syv uker til påske, for moro skyld så jeg på kalenderen for 2015 og sammenlignet. Selvfølgelig stemmer det! Fastelavn søndag og feitetirsdag står på kalenderen, det er faktisk akkurat slik vi beregner indiske høytider. Etter hvert fikk dagen navnet fleskesøndag, mandag ble fleskemandag og tirsdag ble feite tirsdag. Det var altså alt annen enn faste! Man skulle fete seg opp før 40 dagers faste til påske. Onsdagen som kalles askeonsdag, er første dagen i faste.
Hvor kommer så risen inn? Jo, fra en gammel skikk markerte risen overgang fra vinter til vår og et symbol på fruktbarhetsvekker. Kvinner, jord, trær og dyr ble pisket med ris! Riset skulle være av bjørk uten blader. På denne tiden er bjørka full av knopper og ble kalt livskvisten. Å pynte riset med fargede tøybiter startet i Tyskland og med tiden har man gått over til fargede fjær. Da vet jeg det! Så med fetetid skulle man ha god mat og hvetemel ble brukt til fest, derfor bakte man boller med krem og fyll. Med tiden har jeg blitt mer forsiktig med hvetemel, et av barna fikk også behov for å kutte ut hvetemel. Her har jeg testet en ny oppskrift og resultatet fikk kommentar: ”sinnsykt gode!”
Jeg er glad for å få en litt sunnere variant både for henne og oss alle. Glutenfritt mel (semper lys mix / jyttemjøl) kan brukes i stedet for spelt.
Allergivennlige fastelavensboller
12 stk
200 g kikertmel (egen reklame)
200 g glutenfritt/ speltmel
120-140 g natursukker / sukker
½ pk gjær
3 ts malt kardemomme
80 g rapsolje
3 ss fiberhusk
3 dl melk / vann
Fremgangsmåte:
- Løs opp gjær og 1 ts av sukkeret i 2 ss lunkent vann. Bland fiberhusk i noe av væsken og bland alt til en deig. Heve i ca 1t
- Forme til boller og etter heve i 30 min.
- Stekes i 10-12 min på 225 grader.