GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

Pav Bhaji - Smaksfyrverkeri

Pav betyr burgerbrød eller bolle (uten sukker) og bhaji betyr grønnsaker. Dette er en av de mest populære rettene såkalt streetfood fra Mumbai, folk står i kø på Juhu beach til alle døgnets tider og nyter sitt favoritt sted. Når du smaker denne, skjønner du muligens hvorfor man ikke trenger å spise kjøtt i India og hvordan vegetarmat kan bli så smakfull.


Smaken er annerledes enn mye av de indiske rettene du kjenner. Du kan tenke deg en grønnsakslapskaus, men mye mer smakfull. Hamburgerbrødet deles i to og stekes i litt smør før servering. Hvordan burgerbrød er kommet sammen med den er noe jeg lurer fælt på, men har ikke funnet noen som kan svare på det foreløpig. Det skal jeg jammen prøve å finne ut av på min neste Indiareise. Jeg antar at siden Mumbai er en sentral havn for import og eksport, har vel noen vestlige sjømenn introdusert smaken. Under kolonitiden jobbet lokale som kokker og servitør på båtene og i herskapsboligene. Det er veldig morsomt å se hvordan helt ulike smaker eller retter kan finnes utenfor opprinnelsesland.

Vel, så er det oppskriften. Her kan du bruke alle slags grønnsaker. Jeg har brukt gulrot, erter og blomkålblanding i småbiter. Det samme gjøres med brekkbønner. Kokte poteter er hovedingrediensen, dermed passer den også som en restegryte. I India får du kjøpt ferdig malt pav bhaji masala, fordi det er en blanding av flere krydder som er malt sammen slik som garam masala. Jeg har her bare tilføyd flere av de i oppskriften.

PAV BHAJI

4 ss olje

1 ss smør

100 g løkterninger

2 fedd hvitløk

1 ss raspet ingefær

3 medium kokte poteter

200 g grønnsaker

30 g brekkbønner

200 g knuste tomater

1 ss tomatpuré

½ ts gurkemeie

1 ts salt

1 ts malt spisskummen

1 ts malt korianderfrø

1 ts chili pulver

1 ts chaat masala

1 ts tørket mango pulver

1 ts garam masala

1 ts tørket mynte

3-4 dl vann

3 ss frisk koriander

2 ss smør

Lime båter til servering

Fremgangsmåte :

  • Varm olje og smør, ha i løkterninger. Når løken har fått litt farge, tilsett revet hvitløk og ingefær. Fortsett med tomater og tomatpuré. La alt koke i 2-3 minutter.
  • Bland godt, ha i kokte poteter, grønnsaker i små terninger og alle krydder. Mos alt godt til det ligner en lapskaus.
  • Ha i vann og kok videre til det blir en potetmos aktig konsistens.
  • Avslutt med en klatt smør og frisk koriander.

Serveres med et par limebåter og 1 ts rødløkterninger på toppen sammen med pav.

Du trenger absolutt ingenting annet i tillegg, verken raita, chutney etc.

Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt