India

Min drakt

May 26, 2022

Min drakt

Ordet uttales med hard L (som ola på Østlandet). Sari stammer fra sati på Sanskrit som betyr et stykke tøy.

Jeg elsker å gå i sari, nasjonaldrakten min. Den er ca 6m lang, og avhengig av anledning finnes den i forskjellige farger, mønster, stoff og kvalitet. Du kan nesten sammenligne den med norsk bunad, der du kan kjenne igjen hvor damen kommer fra. Ikke bare har hver delstat særegne broderier/mønster, farger og stoffer, men den kan draperes på forskjellige måter også slik at når du ser en kvinne i sari, skjønner du hvilken delstat hun kommer fra. Forskjellen består i at som inder kan jeg bruke hvilken sari jeg vil og drapere den som de gjør i andre delstater selvom jeg ikke kommer derfra.

Akkurat som all annen mote, er det en stor industri og hvert år overgår designere hverandre for å vise sin kreativitet. Til hverdags finner du for eksempel med enkle farger, blomster/mønster som kan brukes i hele landet og av alle. Derimot er det ingen grense for festplagget. Prisen kan derfor variere fra et par hundre rupi til nette sum av ca 500 000 kr. Nedenfor ser du verdens dyreste sari, 12 menn jobbet med den og det tok 4680 timer å lage den. Naturlig nok veier den 8 kg, prydet av edle stener som safir, rubin, turkis osv. Javisst finnes den i Guinness rekord bok.

Damen her er fra delstaten Gujrat (ser det på måten sarien er drapert på). sari

For å kle deg i sari, trenger du en ´petticoat´ et langt skjørt og blouse/choli, en bluse, som kan variere i lengde og design fra delstat til delstat.

Her er jeg og datteren min sari på den mest vanlige måten:

IMG_876711182212_762471900535301_5602721027067711460_nEnda et bilde fra serveringen i helgen.

IMG_4782

Mye fine farger og stoffer! Håper dere har en fin dag :)