India

Møtet med Satyarthiji

May 26, 2022

Møtet med Satyarthiji

Hei dere! I dag kommer noe annet enn en oppskrift. Under mitt 14 dagers opphold i India har det vært mange høydepunkter, hvor denne dagen jeg skal fortelle om, var en av disse.

Som jeg har nevnt for dere før, benevnes alle eldre og folk man vil gi ekstra respekt til med ji på slutten av navnet som Gandhiji. Satyarthiji er klart en person som jeg ser opp til med respekt og beundring for hans mot og tapperhet. Det kriblet litt i magen på vei til kontoret hans som ligger i vest Delhi. Hovedstaden er en storby med ca 20 millioner innbyggere! Bare det å kjøre fra et møte til annet tar 1-2 timer avhengig av tidspunktet på dagen.

Gandhi-Quote-signature

I tankene var jeg tilbake på Fredsprissenteret og Nobelpris konserten, to av meget store minnerike dager i mitt liv. Vel fremme ved kontoret hans som lå i et ikke kommersielt område, så det ganske ordinært ut. I gangen var det enkelt og formelt med innskriving og formålet med møtet etc. Vi ble tilbudt te mens vi ventet, på venterommet kunne vi se India kart med bindi alle steder.

Vi fulgte skikken med å ta av oss på beina før vi trådte inn på kontoret, et stort kontor med arbeidsplass og halvparten av rommet med enkle møbler. Han er akkurat slik du har sett på TV - høy og kledd i tradisjonell kurta pajama (lang skjortel og løs bukse) med vest. Drar lett på smilet, er varm og imøtekommende. Raskt serverer han oss te (siden vi ikke rakk nede i resepsjonen).

Agenda for møtet er overrekkelse av bidrag samlet inn via Masalamagic. I løpet av de siste årene har jeg arrangert flere sammenkomster. Årets bidrag er samlet i samarbeid med foreldrene i klassen til datteren min der Masalamagic har stått for maten og servering i våre kurslokaler og deltaker har betalt et selvvalgt beløp for maten og prosjektet (den gang visste jeg ikke at jeg ville klare å levere personlig). Beløpet ble hele 8400,- kr som Masalamagic rundet opp til 10.000,- og det skal komme disse barnearbeiderne til gode.

Han takket for engasjementet blant det norske folk, for Nobelsprisen og ikke minst for bidraget. Jeg fikk klapp på skulderen som skulle lære nordmenn å lage indisk mat som i følge han:

"….not at all a minor task "

Sekretæren peker på klokken og minner om neste møte.

10991740_10152599483566746_1571576947760670681_o


BBA har sitt kontor med aktivt arbeid og det er imponerende 32 steder!Prosjektene i BBA er mange og landsomfattende. BBA er en frivillig organisasjon etablert i 1980 av en ung profesjonell gruppe, ledet av Kailash Satyarthi som nå har ca 80000 medlemmer.

Divisjoner:

  • redning
  • trygg plassering (mens man finner familien)
  • familiegjenforening
  • rehabillitering

Rehabillitering skjer på et hjem i Virat Nagar 60 km fra Delhi der barn under 14 år får undervisning etc i påvente av å bli gjenforent med familie. Dette hjemmet administreres av fru Satyarthi som dessverre var opptatt i et annet møte. Det var hårreisende tall og jeg ble virkelig rørt av motet og innsatsen fra disse menneskene. I fjor ble 14000 barn reddet fra "slaveriarbeid" der de jobbet for kun 15-20 rupi pr dag, altså 2-3 kroner!!

Ikke bare jobber de mot barnearbeid, men også med :

  • opplysning blant urbefolkning i landsbyene om å få maks 2 barn,
  • Fremme gode rollemodeller og promotere barns rettighet til skolegang og prioritering av jenter, i det minste likestilles med guttene.
  • opplysning mot alkoholisme blant menn og fysisk og psykisk vold mot jenter/ kvinner.
  • Barneekteskap og tvangsekteskap.
satyarthimos_101714095236logo_1

Håper at disse små midlene vil gjøre noe nytte og komme trengende til gode. Tusen hjertelig takk til foreldre i klasse 9D ved Kristelig Gymnasium som ble med på prosjektet og ikke minst organisasjonen BBA som gjør en hjertelig innsats. HATS OFF!

Satyarthiji vet i hvert fall å vinne et kokkehjerte for avslutningsvis sa han at han gledet seg til neste Norgebesøk og få smake på maten min, i påvente kunne jeg jo ha tatt med noen chutneyer spøkte han. Hobbyene hans er faktisk matlaging og reising, så det var ikke utenkelig at vi kunne lage mat sammen også!

Se videoen av opplevelsen her

Takk til Masalamagic for en minnerik dag i Delhi! Jeg elsker virkelig å ha en så varierende og givende jobb. Det er jeg virkelig takknemlig for. Ønsker dere en fin dage videre, håper solen skinner hos dere også!