India

Henna - Midlertidig tatovering

May 25, 2022

Henna - Midlertidig tatovering

Mehndi kjent som henna maling i vesten og har lange tradisjoner i India. Hovedsakelig i forbindelse med bryllup, festivaler og høytider. Indiske bruder er de mest jålete som finnes i verden. Det er ikke måte på dill, dall og farger som brukes til å pynte seg. Hendene og føttene blir malt med de flotteste mønster og det skjer gjerne et par dager før bryllupet.

d14e697d20557532bc144089428de13b

Blader fra en spesiell busk tørkes og males til pulver, dette blir blandet med olje/vann og fylt i kremmerhus som hulles med en tynn nål i bunnen. På denne måten får man en tynn spiss å forme mønsteret med. Den våte massen tørker etter ca 30-40 min avhengig av årstiden og luftfuktigheten. For å holde mønsteret fuktig, dynkes det med en blanding av sukker og sitron. Hvis man klarer, blir det sterkere farge jo lengre man beholder mehndi fuktig. Brudene har det gjerne på over natten og det første man gjør morgenen etter er å skrape av den tørre massen og gni hendene og føttene med sennepfrø olje.

IMG_6310 IMG_9335

Fargen sitter på huden i en ukestid avhengig av hvor mye man er i kontakt med vann. Henna maling tørker ut kroppen og derfor tilføres fuktighet med olje som også gjør huden blank. Fargen kan variere fra dyp oransje til dyprød når massen er vasket av. I utgangspunktet er det den enkelte kvinnes hudpigmenter som avgjør hvor sterk fargen blir, men på folkemunne er det myte om jo sterkere kjærlighet mellom paret, desto sterkere farge.

IMG_9984

(Bildene er fra forrige indiatur hvor datteren min fikk mehndi)

Bruken av mehndi og gurkemeie i bryllupseremonier er beskrevet i de tidligste hinduistiske vediske skrifter (Veda kommer fra Sanskrit og ordet betyr kunnskap eller å vite. De fire vediske skrifter er bastert på flere tusen år gamle tradisjoner men fikk sin nåværende form ca 1200 f.kr).

Haldi (hudbehanling med gurkemeie og olje før bryllup, en jovial seremoni for både bruden og brudgommen i hver sin familie) samt Mehndi er vediske skikker og symboliserer den ytre og den indre solen. Vediske skikker er sentrert på ideen om å "vekke indre lys" og i dette tilfelle; klargjøre seg til ekteskap. Tradisjonelle hindu mønster er sol mønster, blomster, påfugl og parsley. Flere av disse mønstrene ser du også i kokeboken min og i designetproduktene i matserien min. Henna brukes også til farging av klær, hår, lær, hestehaler og dyrepels.

IMG_4537

henna-designs

(Bildet er lånt fra Google)