68 år med selvstendighet! Vi har to dager som feires som ”nasjonaldager”. 15. august 1947 er frigjøringsdagen og 26 januar 1948 fikk vi egen grunnlov.
Har du lyst til å lære mer om frigjøringskrigen og historien bak, kan jeg anbefale Bollywoodfilmen Lagaan.
India er et land som er forskjellig fra nord til sør og øst til vest, ikke minst fra delstat til delstat. Det gjelder mat, kultur, språk, til og med klesmåten. Det som binder oss sammen er flagget Tiranga. India er det eneste landet jeg vet om der flagget har eget navn og alle indiske navn har en mening/betydning. Man sier ikke ”flagget” men Tiranga som betyr trefarvet.
Oransje farge øverst som representerer patriotisme, spiritualitet og symboliserer forsakelse av egoet (derfor bruker de fleste ”Sadhu” (hellige menn) oransje klær).
Den hvite stripen i midten representerer fred og renhet. En påminnelse om at nasjonens retningslinjer skal veiledes med kunnskap og sannhet. Hjulet i blått er Ashokas (Indias største konge) chakra (hjul) som symbol for vekst og endring av tidshjulet. En påminnelse om at vekst og fremgang er nøkkelen til nasjonal suksess, en oppfordring til ”å gå videre” og ikke motsette seg endring og nytenkning. Det sies også å representere en strek for hver delstat i India.
Det grønne feltet minner om harmoni (mellom forskjellige folkegrupper og religioner), velstand og fruktbarhet. Ikke minst å beskytte moder jord fra ødeleggelser og verdsette naturen for en positiv atmosfære og alt som ”puster” (til og med trær og planter blir hyllet).
India er det eneste landet jeg vet som har offentlig fridag for de store religionene på Diwali (hindu), Id (islam), Jul (25 desember og langfredag kristendom) Guru Nanak jayanti (sikhisme), Buddha purnima (budhisme) og Mahavir jayanti (Jainisme).
Bildene er fra et hyggelig arrangement hos den indiske ambassadøren der Masalamagic i samarbeid med amb bidro med mat, chutneyer og papadam til ca 200 gjester ifm feiring av Indias frigjøringsdag
Ha en fin lørdag! Håper dere nyter solen nå som den først er fremme