Vegetar

Upma

Apr 04, 2017

Upma

Upma er egentlig en sør-indisk rett, jeg har lært det fordi min mor bodde i Sør-India i et par år og lærte seg lokale oppskrifter. Forøvrig er jeg ganske glad i sør-indisk mat som gjerne er sterk. Siden semulegryn er ganske smakløst, er det nødvendig med såpass mye krydder for å få nok smak. Couscous kan også brukes som en varisjon, men da blir den ikke glutenfri. Gram linser stekt i olje gir en sprø smak og litt variasjon blant de myke grønnsakene og semulegrynet, det er mulig å bruke urid daal hvite linser uten skall i stedet for chana daal.

Upma

Les mer om linser og bønner her 

I sør brukes den til frokost, men jeg synes den kan passe som en forrett eller lunsj. Dette er en vegetar rett, så det er ikke vanlig å servere kjøtt eller fisk til. For de som har glutenintoleranse eller cøliaki, kan polenta brukes på samme måte. Hvis du ønsker å gjøre retten mer kraftig, kan du pynte med 2 ss usaltede cashewnøtter som er stekt i 1 ss olje. For en sunnere variant, kan nøtter ristes i en varm stekepanne eller stekeovn. Retten blir enda mer innbydende med litt gurkemeie i, men det har jeg aldri sett når den er servert på hoteller i nord eller sør. Hvorfor den ikke lages med gurkemeie i, vet jeg faktisk ikke. Det er kanskje noe jeg skal spørre om til neste Sør-India tur Oppskriften gir 4 porsjoner.

UPMA

100 gr. semulegryn

2 ss gramlinser

5 ss olje

1 ts sennepsfrø

5 karriblader

100 gr. rød løk

100 gr. gulrøtter

100 gr. poteter

50 gr. erter

2 ts salt

1 ts garam masala

1 finstrimlet chili

1 ts chilipulver

4 dl vann

5 ss sitronsaft

3 ss kokosmasse

1–2 ss frisk koriander

IMG_6319

Fremgangsmåte :

  • Skjær løk i små terninger, gulrøtter og poteter i 2 x 2 cm. Rist semulegryn i en stekepanne uten olje til den skifter farge.
  • Varm 1 ss olje i en gryte og fres gramlinser til de blir lysbrune, ta disse ut.
  • Varm resten av oljen, ha i karriblader og sennepsfrø. Når frøene popper, tilsett løkterninger og fres dem til de blir lysebrune.
  • Ha i grønnsaker og krydder. Tilsett vann og la det koke opp. Kok i 2–3 minutter, ha i semulegryn og bland godt.
  • Ta gryten vekk fra platen og tilsett sitronsaft, kokosmasse og koriander. Serveres med valgfri chutney, chili pickle og chai.

Lykke til!