Vegetar

PUNJABI PAKORA KADHI

May 05, 2022

PUNJABI PAKORA KADHI

Hos meg er faktisk alle forferdelig glade i denne særegne punjabi retten. Kadhi-chawal (kadhi med ris) spises i alle delstater i India, men punjabi kadhi er i en klasse for seg selv – dette er ikke noe jeg sier fordi jeg har opprinnelse fra Punjab. Vi bruker gjerne pakore i den som får koke med og bli bløte. I andre delstater, blant annet Gujrat og Maharashtra er den for eksempel som tyntflytende suppe uten pakore.

I konsistens er den mellom suppe og grøt, hvis jeg skal sammenligne med norsk mat, er den litt mer flytende enn rømmegrøt. Du kan bruke oppskriften fra alu ke pakore eller bruke den oppskriften og sløyfe poteter, men bare slippe røren med en stor spiseskje slik at du får pakore av ren kikertemel og krydder.

IMG_7999

Denne retten lages når du har god tid og derfor lager jeg stor mengde når jeg først setter i gang. Første gang bør du sette av 2-3 timer og lag gjerne pakore dagen før.

I India spises den spesielt mye om sommeren fordi basen er syrnet melk som er avkjølende i varmen. Du kan bruke naturell yoghurt eller cultura, jo syrligere jo bedre. Ekstra sitronsaft er for de som liker syrlig smak, ellers kan den sløyfes. Jeg har servert den til norske venner og tenkt at det er for spesielt, men alle som har smakt har likt den Til tross for den tilbakemeldingen, er det ikke denne jeg serverer når jeg har norske gjester fordi folk ikke kjenner til retten og smaken.

Prøv deg på en halv oppskrift første gang dersom du synes det høres nifst ut!

KADHI

1,5 dl olje

¾ ts bukkehornfrø
7-8 karri blader

½ dyvelsdrek

2 ts spisskummen

2 ts sennepsfrø

4 fedd raspet hvitløk,
150 gr løk terninger

(2-3 friske chili)

2 ts gurkemeie

5 ts salt

2 ts chilipulver

2 ts tørket bukkehornkløver

2 ts knuste korianderfrø

2 ts tørket mynte

150 gr. kikertmel

1 l cultura + 3 l vann

2 ss raspet ingefær

2 ts garam masala

6-8 ss sitronsaft

4 ss finsnittet frisk koriander

IMG_8011

Forresten, dagen etter smaker den desto bedre til frokost med parantha – og jippi den kan fryses

Fremgangsmåte:

  • Varm olje, ha i bukkehornfrø etter ett min ha i karriblader, dyvelsdrek, spisskummen og sennepsfrø. Etter 30 sekunder tilsett hvitløk, løkterninger og frisk chili. Stek alt på sterk varme til løken skifter farge.
  • Bland kikertemel med cultura og 1 l vann, krydder og halvparten av frisk koriander. Bland godt med en visp slik at det ikke er noen klumper. Spe på med resten av vannet og ha i ingefær.
  • Kok i 45 min mens du rører slik at det ikke svir seg i bunnen eller koker over. Det bør være bevegelse i gryta mens den koker, altså ikke bare stå og trekke.
  • Tilsett pakore og koke i 30 min, ha i garam masala, sitron saft og frisk koriander.
  • Serveres med basmati ris og det er et herremåltid i seg selv.

Anbefalt tilbehør: rødløk syltet i sitronsaft.

Dette er uimotståelig godt for en indisk gane. Jeg er spent på hva dere synes