Vegetar

Fattig for noen, frokost for andre - Parantha

May 02, 2022

Fattig for noen, frokost for andre - Parantha

God morgen! Har du spist frokost? Dette er nok en variant du ikke har vært borti før, med mindre du har vært i India. Indisk frokost er kraftige greier og annet enn knekkebrød og brunost!

parantha-2

Jeg kom til Norge som 8-åring og dro første gang tilbake da jeg var 19, i 1987. Den gang var favoritten Wasa brunt knekkebrød (det har skjedd en revolusjon i knekkebrød varianter siden da!) og brunost med nypete. Jeg skulle være der i 10 uker, og tok derfor med et par pakker for at andre familiemedlemmer skulle få smake. Min tante begynte først å le av den spinkle frokosten for ikke å nevne smaken og latter gikk over til gråt. Hun var fortvilt over hvilke fattige kår jeg hadde vokst opp under og spist denne frokosten i 10 år slik tørt kjeksbrød! "Merkelig ost og te uten melk og sukker!!" sa hun og måtte ta en alvorsprat med min mor. Indisk brød, inspirert av kolonitiden fra engelskmennene er gjerne toast av loff.


Dette brødet er noe man kan kose seg med i helgen og metter godt og passer fint til en brunch. Et perfekt eksempel på nord-indisk frokost. Man har gjerne chutney og pickles ved siden av. Ellers kan man også spise denne eggerøren til. Samtidig serveres det med indisk te eller kaffe.

Kaffe1

Dette trenger du :

300 gr sammalt hvetemel

½ ts salt

1 ts timianfrø

2 ss olje

2 dl vann

valgfri chutney/pickle

Fremgangsmåte:

Bland sammen alt i en elte bolle eller lag deigen for hånd. La den stå 10-15 min. Ha litt vann på hånden og kna deigen med neven, deigen skal være smidig.

IMG_1620

Lag et emne på ca 60 gr, rull denne i mel, kjevle en lompe med ca 15 cm i diameter. Smøre litt smør eller ghee, lag et snitt fra midten og ut til siden. Rull som et kremmerhus. Press sammen, rull i mel og kjevle til ca 12 cm i str.

IMG_1621KJEVLEIMG_1622IMG_1623

Varm en stekepanne, ha i denne lompen (uten fett). Snu med en steke spade, når lompen skifter farge. Pensle med ½ -1 ts rapsolje, snu den igjen og gjør det samme på andre siden. Denne prosessen gjør pranthaen sprø. Ha pranthaen på en ren gryteklut eller serviett, klem den sammen og ha en klatt ghee i midten.

IMG_1628

God frokost! Håper det smaker :)