Vegetar

Påskeferien 2016

May 05, 2022

Påskeferien 2016

Da er jeg tilbake etter en forfriskende uke i Abu Dhabi, de fleste har hørt om Dubai. Abu Dhabi ligger 160 km sør for Dubai og kan absolutt anbefales, både ifm. klima, shopping, nydelige strender, Ferrari world, serverdigheter og et matmekka. Siden min svigerinne bor der var det ikke noe å tenke på å bestille hotell etc, men siden krona er så lav var det ikke noe særlig å vinne på mtp shopping..Der sparte jeg de pengene, hehe. Siste tur var for 10 år siden, det var derfor ikke aktuelt med sand safari, middag på Burj Al Arab osv. En dag i Dubai holdt for vår del, siden vi har sett og gjort det mye der før.

IMG_9195
IMG_9196
IMG_7224

Selvfølgelig benyttet jeg anledningen til å besøke restauranter med indisk mat. Kvalitetskrydder importerer og selger jeg selv så spice-souk i Dubai var ikke attraktivt. Vi valgte seight-seeing buss, som var nytt tilbud siden sist vi var der og det var relativt skuffende. Samtale med andre reisende ga samme inntrykk, opplegget var preget av barnesykdommer, ruter som ikke fungerte, dårlig skilting etc. Så det anbefales ikke!

IMG_7247IMG_7253

Mulighet til å kjøpe fersk jack-fruit utenfor India, var et av høydepunktene. Jeg valgte meg en 3 kilos og nedenfor er resultatet. For deg som ikke kjenner jack-fruit, (kathal på hindi) som dessverre ikke har noe norsk navn, er det en grønnsak som er meget god erstatning for kjøtt. I dag er det mye dyrket i tropiske regioner i indiske subkontinentet, Thailand, Malaysia, Indonesia og Brasil. Treet vokser best under tropisk fuktig og regnfulle klima, og ikke kalde forhold.

jack frukt (Artocarpus heterophyllus),
Nutritive verdien per 100 g.
(Kilde: USDA National Nutrient data base)
Innhold Nærings Verdi Prosent av RDA
Energi 95 Kcal 5%
karbohydrater 23,5 g 18%
Protein 1,72 g 3%
Total mengde fett 0,64 g 3%
kolesterol 0 mg 0%
Kostfiber 1,5 g 4%

IMG_7260IMG_7254

Du kan bruke grønnsaken på grillen som erstatning for pulled pork eller lage den med indiske krydder som jeg har gjort. Jeg fryste det jeg hadde ekstra og serverte til ferske roti, men den passer fint til naan eller med grønnsaker og raita. Det kinkige med denne er deling, skallet er meget hardt. Du trenger en meget GOD kniv, den bør smøres med olje og er i prinsippet som en ananas. Ta ca 2 cm av skallet, fjerne midtstilken.

Oppskriften er fra svigermor med litt justering…. Klarer ikke å dy meg! Jeg har ikke laget den uten å fritere først, hvilket er anbefalt for en gourmet smak. Da tar jeg meg tid til det

KATHAL KI SABJI :

1 dl olje

2 ts spisskummen

200 gr løk i stimler

750 gr jack fruit

2 fedd hvitløk

3 ss raspet ingefær

300 gr tomater

salt og chili etter smak

1 ts gurkemeie

2 dl vann

1 ts garam masala

4 ss sitron saft

4 ss frisk koriander

IMG_7258IMG_7267

Fremgangsmåte:

  • Rens, del og fritere jack-fruit
  • Varm olje, tilsett spisskummen og strimlet løk.
  • Stek løken til den får farge, ha i hvitløk og ingefær.
  • Tilsett tomater og krydder. Når alt er godt blandet, tilsett vann.
  • Kok gjerne under lokk, trenger 20-25 min på god varme.
  • Avslutt med å vende inn sitron saft og deilig frisk koriander.

IMG_6806IMG_6807

Dette må absolutt gjentas for vår del