Vegetar

Nøkkelen til ekte og smakfull basmati ris

May 05, 2022

Nøkkelen til ekte og smakfull basmati ris

God mandag! Håper helgen har vært fin og at dere fikk prøvd smoothien. Den er kjempe god og jeg anbefaler den virkelig. Her kommer noen tips og en oppskrift. Denne kan brukes med for eksempel lam curry, koriander laks, linsesupper som daal makhani og med curry paste.

Basmati ris er en den beste indiske risen som finnes, og den er ekstra langkornet. Advarsel: Har du smakt den en gang, blir du hektet! I India brukes ikke ris som erstatning for poteter, poteter blir sett på som en grønnsak og man spiser gjerne ris og poteter sammen. Risen serveres gjerne på fat og skal ikke være kleberig, men luftig og langkornet.

Den er meget aromatisk og blir enda lengre når den kokes. Risen er også sunnere enn rundkornet ris fordi ris gir høyere glykjemisk indeks, jo lengre den kokes. Samtidig trenger den ikke så lang koking som tykk ris. Når vi i tillegg bløtlegger den, blir den myk og blir fortere ferdig. Husk at ris bør alltid kokes med lokket på for at den gode aromaen og næringstoffene skal fordampe. Min bestemor brukte alltid et kjøkkenhåndkle mellom kjelen og lokket for å holde igjen aromaen og dampen i gryten men med gode gryter og et velegnet lokk, er det ikke lenger nødvendig.

https://www.youtube.com/watch?v=aJnzaYMxHrQ

For å gjøre den mer smakfull, tilsettes gjerne krydder og grønnsaker. Deler er en populær oppskrift fra mine familiemiddager. Denne risen er så god at du kan spise kun den med chilipickle eller en chutney ved siden av. Kos deg!

MATAR POLAW // Ris med erter

4 ss ghee eller 8 ss olje

1 laurbærbærblad

3 cm kanelstang

1 svart kardemommekapsel

1 ts spisskummen

100 gr løk

200 gr frosne erter

1 ts salt

1 ts garam masala

4 dl basmati ris

8 dl vann

Basmati ris

(Egen reklame)

Fremgangsmåte:

- skyll risen et par ganger og bløtlegg den i dobbel mengde vann. Åpne kardemommekaspselen og skjær løk i tynne stimler.

- Varm ghee/ olje, tilsett krydder og løk. Fres løken til den skifter farge.

- Ha i vannet som risen er bløtlagt i og kok opp. Tilsett erter, salt, garam masala og ris. Bruk middels varme til vannet koker inn og skru varmen ned til laveste varme. La stå i 5-8 min med lokket på.