Vegetar

Daal makhani

May 01, 2022

Daal makhani

For dere som så på VGTV i går var dette den andre retten jeg serverte, i tillegg til palak panir. Når det er en fest meny er det klart at daal makhani må være med. Daal er et felles ord for linser og bønner. Tykkelse er avgjørende for om de skal bløtlegges eller ikke. Daal er et veldig nyttig proteintilskudd og inneholder langsomme karbohydrater. Disse heter Urid på hindi og engelsk og har vel ikke noe norsk navn såvidt jeg vet. Er det noen som vet?

img_8251

Akkurat når det gjelder denne retten så stemmer myten om at det tar lang tid å lage indisk mat, disse må bløtlegges; gjerne natten over. Alle slags daal og ris går sammen som hånd i hanske, og er sammen et fullverdig måltid med aminosyrer, protein og karbohydrater. Er du i det sunne hjørnet, kan du prøve brun basmati ris.

Dette er altså imotståelig godt, spør hvilken som helst punjabi (person fra Punjab).

Du trenger :

400 gr Urid linser

Vann

2 ss ghee/ olje

ev 1 frisk chili

1 fedd hvitløk

1 salt ev chili pulver

SAUS (TARKA)

4 ss ghee

1/5 ts hing dyvelsdrek

1 ts jeera spisskummen

100 gr. løk

2 fedd hvitløk

(1 grønn chili)

100 gr. tomater

2 ss raspet ingefær

1/3 ts malt muskatnøtt

smak til med salt

1 ts garam masala

2 ss finsnittet koriander

IMG_5004_2

  • Skyll linsene godt og bløtlegge de natten over i dobbelmengde vann. Ikke kast vannet, kok linser og vann sammen med ghee, salt og chili til de er møre (15-20 min i trykk koker).
  • La alt småkoke i 1-1½ time til du får en jevn gryte. Avhengig av om du koker med eller uten lokk, vil du trenge mer vann, ca 3-4g så mye som linser.
  • Skjær løk i små terninger, riv ingefær og hvitløk, finhakk tomater, finsnitt chili og koriander.
  • Varm ghee, tilsett spisskummen, hvitløk og løk. Stek løken til den er lysbrun. Tilsett tomatbiter og la alt putre til tomaten er helt mør, bland i ingefær og muskatnøtt.
  • Avslutt med garam masala og koriander. Spar 3–4 ss av sausen og litt koriander til pynt. Bland sausen i linsene og server med ris, achaar, roti eller pori. Det er også godt med raita og chutney ved siden av :)

img_8254

Lykke til og god fornøyelse!