Vegetar

Bagare baingan

Apr 05, 2022

Bagare baingan

I dag skal jeg vise deg en avansert rett fra Hyderabad som ligger sør-øst for Mumbai. Vi kan ikke bare ha lettvinte retter hele tiden. Noen ganger er det gøy å lage noe ekstraordinært og gjøre stas på gjestene. Ikke mist motet med den lange ingredienslisten, men du må ha en god blender. Stavmikser holder ikke.

Her bruker jeg mange krydder og god tid på sausen. Finner du ikke små auberginer, kan du bruke vanlig aubergine i skiver og lage de uten snitt og fyll. Det går an å dele opp retten og steke krydder og male de klare til neste dag, dersom du synes det er for mye på en gang. Et annet tips er å lage dobbel porsjon av krydderdelen og fryse til en annen gang. Første gang jeg smakte denne retten var i 1986 hos en "tante" (det var slik at alle mammas venninner var tante og alle pappas venner var onkel) og det er en unik smak og en fantastisk god rett, men en rett som jeg faktisk ikke har laget på 25 år!! Uff, det var nesten flaut å tenke på. Det var virkelig på tide å få støvet bort fra den oppskriften, og jeg skal selvfølgelig ikke la det gå 25 år til neste gang :)

BAGARE BAINGAN

4 ss kokosmasse

4 ss peanøtter uten salt

4 ss sesamfrø

1,5 ts spisskummen

1,5 ts malt korianderfrø

1 ts olje

125 gr løkstrimer

500 gr små auberginer

5 ss olje

stek auberginene og ta ut

15 karri blader

1 ts spisskummen

½ ts bukkehornfrø

1 ts løkfrø

1 ts sennepsfrø

1 ss raspet ingefær

2 fedd raspet hvitløk

½ ts gurkemeie

1,5-2 ts salt

2 ts chilipulver

3 ss Nirus daddelchutney (egen reklame)

3-4 dl vann

(2 friske chili)

Frisk koriander

Fremgangsmåte:

  • Rist kokosmasse, peanøtter, sesamfrø, spisskummen og korianderfrø hver for seg i en tørr stekepanne.
  • Varm en ss olje og stek løkstrimlene. Mal alt i en blender med ½-1 dl vann.
  • Lag et stort snitt i auberginene, men la de henge sammen i stilken. Fyll en god ts med den malte krydder massen og stek de i 10 min i olje.
  • Ta de ut og ha i karriblader, spisskummen, løkfrø, sennepsfrø og bukkehornfrø. Etter 30 sek tilsettes kryddermassen og resten av ingrediensene utenom frisk koriander. Kok alt i 2 min og tilsett de stekte auberginene.
  • Kok til auberginene er myke og avslutt med frisk koriander.

Serveres med kokt basmati ris, roti eller naan helst uten noen krydder siden det er så mye smak i retten.

Lykke til!