Tilbehør

…gi oss i dag vårt daglige brød

May 18, 2022

…gi oss i dag vårt daglige brød
Innlegget inneholder annonselenker

Denne frasen husker jeg fra barneskolen. Vår klasseforstander (slik det het i 1977) frk. Nilsson var nonne og meget streng. Jeg husker henne så godt, for hun lærte oss alt det elementære i det norske samfunn. Siden hun var kristen, lærte vi å si fader vår før vi fikk begynne på matpakken. Jeg kan den fortsatt, ikke helt på rams da.

Naan
Glutenfrie naan

På søndag er det verdens brøddag og da passer det å dele litt fra det indiske kjøkken hvor vi har så mange alternativer. Et indisk måltid uten brød er ganske utenkelig, riktignok kan man bruke ris men det er ikke en erstatning, både ris og brød serveres til samme måltid. Man spiser helst med høyre hånd og det er naturlig å bruke brødet som ”spiseredskap”. Brødet legges over grønnsaker eller kjøtt og brukes som en ”klype” og plukkes opp med fingrene.

Brød er meget sentralt i indisk kjøkken uansett hvilken delstat vi snakker om, og vi har mange forskjellige brødtyper det vil si laget med forskjellige kornsorter, i forskjellig tykkelse og laget på forskjellige måter. Hverdagsbrød lages helst i stekepanne av støpejern eller stål mens festbrød kan friteres eller lages i tandoor, en spesiell leirovn som jeg har skrevet om tidligere. På mine kurs blir deltakerne meget begeistret når vi lager roti og den blåser seg opp som en ballong, uten tilsetning av noen form for hevemiddel eller gjær. Her er det stekemåten som gjør utslaget.


I nord er det mest vanlig med chapati eller roti til hverdag, til fest har vi pori, bhatura, kulcha og naan. Her har du også flere typer roti som besan ki roti og makki ki roti. I sør finner du dosa, uttpam og idli, disse er basert på ris og linsemel. Mens i delstatene Maharashtra, Rajasthan og Gujrat brukes gjerne alternative meltyper. Deiger lages med grovt mel og vann til hverdag og til festbrød brukes hvetemel, melk eller syrnet melk. I tillegg bruker vi mange forskjellige meltyper som kikertemel, maismel, hirsemel, amarant, rismel, byggmel og havremel.

Pori

IMG_4826
Bhature

Håper dere har lært noe nytt om brød i det indiske kjøkken! Ha en fin dag videre så snakkes vi snart