Mat og helse

Skipperns hemmelighet

Feb 25, 2022

Skipperns hemmelighet

Vet du hva helsefordelene ved matproduktene dine er? Eller er du opptatt av å ha et sunt kosthold, men synes det er vanskelig å sette fingeren på hva det innebærer? (utenom salat selvfølgelig). Mange ser på grønnsaker og tenker med en gang at det er sunt. JA, det er det. MEN det er ikke nøkkelen til et sunt kosthold, nøkkelen kommer av et variert kosthold. I dag vil jeg skrive litt om spinat, i og med at det brukes en del i indisk mat og har veldig mange helsefordeler.

For diabetikere Spinat inneholder en antioksidant som kalles alfa-liponsyre, som har vist seg å senke blodsukkeret, øker insulinfølsomheten og forhindre oksidativt stress-induserte endringer i pasienter med diabetes.

Kreftforebyggende Spinat og andre grønne grønnsaker inneholder klorofyll som har vist seg å være effektiv til å blokkere de kreftfremkallende effekten av heterosykliske aminer som genereres når du griller mat på høy temperatur.

Astma forebyggende Risikoen for å utvikle astma er lavere hos personer som inntar en høy mengde av visse næringsstoffer. En av disse næringsstoffer er beta-karoten, som spinat er en utmerket kilde. Aprikoser, brokkoli, honningmelon, gresskar og gulrøtter er også rike kilder til beta-carotene.

Regelmessighet Spinat er høyt fiberinnhold og vanninnhold, som begge bidrar til å hindre forstoppelse og fremme en sunn fordøyelseskanalen.

Sunn hud og hår Spinat har mye vitamin A, som er nødvendig for talgproduksjonen for å holde håret fuktig. Vitamin A er også nødvendig for vekst av alle kroppsvevet, inkludert hud og hår. Spinat og andre grønne greener høy i vitamin C er viktig for bygging og vedlikehold av kollagen, som gir struktur til hud og hår. Jern-mangel er en vanlig årsak til hårtap, som kan forebygges ved et tilstrekkelig inntak av jern-rik mat, som spinat.

Senke blodtrykket På grunn av dens høye kaliuminnhold, er spinat anbefalt for de med høyt blodtrykk å oppheve virkningene av natrium i kroppen. Et lavt kaliuminntak kan være like stor av en risikofaktor i å utvikle høyt blodtrykk som et høyt natrium inntak. Andre høyt kalium matvarer inneholder poteter, tomater, lima bønner og appelsiner.

Bein Lave inntak av vitamin K har vært forbundet med en høyere risiko for beinbrudd. Tilstrekkelig vitamin K forbruk er viktig for god helse, så det fungerer som en endrings av benmatriksproteiner, forbedrer kalsium absorpsjon og kan redusere urinutskillelse av calcium.

I tillegg er det også en av de beste kildene til magnesium, noe som er nødvendig for energiomsetningen, opprettholde muskel- og nervefunksjon, hjerterytmen, et sunt immunforsvar og opprettholde blodtrykket.

De med fordøyelsessykdommer, alkoholikere, eldre voksne og personer som tar medisiner som antibiotika og diuretika har større sannsynlighet for en magnesiummangel og bør derfor spise mer av grønne grønnsaker.

 

Skipperns hemmelighet

En herlig smak og samtidig ernæringsrikt. Det kan brukes rått som salat, på pizza og på brødskiven istedet for salatblad. Og dét er grunnen til at vi bruker så mye spinat i det indiske kjøkken. Oppskrifter dere kan lage her er palak panir (som jeg lagde under fredsprisutdelingen) spinat ris eller spinat- og linsegryte. Del gjerne bilder med #masalamagic :) Ønsker dere en god helg videre!