Mat og helse

Kunsten å velge rette ingredienser

Feb 25, 2022

Kunsten å velge rette ingredienser

God morgen dere! Ny uke og masse spennende på gang. I går hadde vi en samling med team Masalamagic som er klare for å gjøre en kjempe stor innsats i det nye året. Vil takke alle som har bidratt i året som har vært, for at vi skal vokse og nå enda flere mål. Både venner, familie, ansatte og ikke minst det fantastiske styret vårt. Hvis du enda ikke følger meg på instagram, så går jeg under navnet "masalamagic" (selvfølgelig) :)

Mange spør meg hva som gjør maten smakfull. Etter min mening er det selvfølgelig en sammensetning av flere ingredienser. Som for eksempel hvordan man kutter ingredienser, hvor lenge det koker/steker, fargen på matvaren, kjærlighet og masse mer. Bruken av hvitløk og løk er veldig vanlig i indisk mat, så det er ikke feil å si at bruken av disse ingrediensene forsterker smaken i det indiske kjøkken. MEN nøkkelen her er å bruke de riktig, samt plukke de ut riktig.

Hvitløk er en av de eldste og beste naturlige antioksidantene som finnes over hele verden. Den har en ren antiseptisk og antibakteriell virkning, sies å være bra for blodsirkulasjonen og motvirker høyt blodtrykk, forebygger åreforkalkning og senker blodsukkernivået. Hvitløk lindrer hoste og kikhoste, bronkitt og halsbetennelse. Dessuten er den rik på vitamin A, B1, B2, C og E samt selen og andre sporstoffer.

Når man knuser/hakker hvitløk, frigjøres stoffet allicin som motvirker sykdommer etc. som nevnt ovenfor. Effektivt husråd mot forkjølelse, bakterieinfeksjoner, virusinfeksjoner som snue og influensa - knus hvitløk og dekk den med 2-3 ss honning. La stå og trekke i 2-3 t. Spis 1 ts av blandingen flere ganger daglig.

Kunsten å velge rette ingredienser

Kokt hvitløk har mistet sin antibakteriell virkning og bør derfor tilsettes rett før retten er ferdig og ikke la den koke opp igjen! Hvis du skal varmebehandle hvitløk i sauser etc, bør den "hvile" i 10-15 min før du bruker den.

Løk på en annen side har også flere sunne sider, den har en imponerende helseliste:

  • Forebygger hjerte- og karsykdommer
  • Reduserer kolestrolnivået i blodet
  • Motvirker at blodet klumper seg og reduserer blodtrykket
  • Beskytter mot mange former for kreft og dannelse av sopp
  • Er bakteriedrepende, naturlig antibiotika og motvirker beinskjørhet
  • Bra for astmatikere og allergikere
  • Har antidiabetisk virkning

Dette har nok de gamle vise menn (rishiéne) funnet ut for flere tusen år siden, derfor brukes mye løk og hvitløk i indisk matlaging. Man klarer å få i seg mer løk ved å knuse det og steke i sunn olje, noe som nettopp er basen i indiske sauser.

 

Kunsten å velge rette ingredienser

Rå løk som salat er det beste. For å få i seg det, kan du ha på et par spiseskjeer med frisk presset sitron eller limesaft, litt salt og pepper hvis ønskelig. Rødløk er enda bedre og full av antioksidanter. I varmt klima, hjelper det å svette ut og få ut avfallsstoffer av kroppen. Derfor spises det mer løk i varme strøk.

 

Kunsten å velge rette ingredienser

Hvordan plukke ut frukt og grønnsaker med best kvalitet, det lærte jeg tidlig av pappaen min. Du bør rett og slett lukte på det du skal kjøpe. Jo sterkere lukt/aroma i frukt og chili, desto mer smak og styrke. Likeledes jo sterkere farge på frukt og grønnsaker, desto mer antioksidanter. Det er derfor all grunn til å spise mer av disse, både rå som salat eller i sauser og gryter. Sett i gang!