Mat og helse

Kokosolje

Feb 23, 2022

Kokosolje

Det er hemmeligheten bak indiske jenters lange, myke svarte hår. På tv-skjermer i India har man i generasjoner sett reklame for kokosolje for å få tykt, sterkt og svart hår! Det med svart hår kan jeg ikke si er selvopplevd, da jeg først begynte å bruke kokosolje for 10 år siden. Tidligere var jeg mer fan av mandelolje, fordi jeg synes det var kjedelig å måtte smelte kokosolje først. Nå lar jeg glasset stå på gulvet på badet, varmekablene gjør at den alltid er klar til bruk! ”Alle” indere kjenner til denne spesielle lukten enten fra bestemor, gammel tante eller besøk i India. Massasje av både hud og hår er velkjent med denne. Har du flass, bør du massere hodebunnen med olje to ganger i uken, helst la det virke over natten og deretter vaske. Ved kløe i hodebunn, kan du blande noen dråper kamfer eller sitron i oljen. 

Dette er ikke noe jeg bare formidler etter å ha hørt det fra min mor og bestemor, det er vel utprøvd på meg selv og de andre i familien. Man må bare ha litt tålmodighet med slike kjerringråd, det tar litt tid, men har effekt. Som dokumentasjon burde jeg nesten tatt et før og etter bilde, et fryktelig brannsår midt på armen er bleknet på ca 6 mnd! Jeg bruker den til og med som naturlig sminke fjerner, videre er den ypperlig til brannsår og tørr hud. På ferie til solrike steder, er den med i sminkepungen. Forøvrig er det ikke få ganger jeg har brent meg, både på gass, stekeovn eller varme kjeler. Jeg får fort arr og bruker derfor kokosoljen flittig. Min generasjon i India er muligens den siste som holder på slike gamle tradisjoner? I byene ser man i dag en flora av krem, balsam i stedet for de gamle metodene. Kokosolje har blitt mer og mer kjent her hjemme, men i Sør-India har den blitt brukt til matlaging i lang tid. Husk at det er jomfru oljen som brukes til matlaging. Jeg er ikke vant med denne i matlaging og du kan kjenne en spesiell duft i maten som du kan venne deg til som alt annet nytt man prøver. 

Kokosolje

Du skal ikke mer enn 15 år tilbake da folk syns det var rart å bruke slikt i mat og i dag kan du finne oppskrifter og helseinnlegg med denne som ingrediens blant annet på helsekost-kjeder. Her er noen oppskrifter med kokos og hvordan du åpner en kokosnøtt dersom du skal spise den som frukt.

KOKOS CHUTNEY

Kokosolje

KOKOS RIS

 

Kokosolje