Kjøtt

Indisk påskelam // Rogan josh

May 10, 2022

Indisk påskelam // Rogan josh

I påsken er det tid for lam og i India er det mest vanlig å spise geit. Rogan Josh er en klassisk rett fra delstaten Kashmir, som betegnes som Indias svar på Sveits. Her finner du vakre innsjøer, omringet av snødekte fjell. Folk bor også på husbåt.

Foto: Josefin Linder

Rogan Josh er helt annerledes enn lammegrytene i Punjab der løk, tomater og hvitløk er sentrale smaker. Denne retten er meget enkel, men meget godt likt fordi kjøttsmaken er så fremtredende. Chilien som brukes i denne retten er normalt veldig rød i fargen, men ikke så sterk. I Kashmir brukes en god klype safran i gryten, men det er ikke så populært hjemme hos meg så jeg droppet det.

Den kan gjerne serveres med basmati ris, naan eller fersk roti. Jeg har aldri servert den til ovnsgratinerte poteter, lurer faktisk på om det kan klaffe, prøv du da vel? 

ROGAN JOSH

2 ss ghee

½ ts dyvelsdrek

5 cm kanelstang

6 nellik

6 pepperkorn

2 svarte kardemommekapsler

500 gr lammekjøtt med bein

1 ts salt

1 ts chili pulver

1 ts fennikelfrø

1 ½ ts malt korianderfrø

1 ½ ts ingefærpulver

1 dl kefir

4 dl vann

1 ½ ts safran

Fremgangsmåte:

    1. Åpne kardemommekapslene (ingen av de hele krydderne skal knuses). Fres dyvelsdrek, kanelstang, nellik, pepperkorn og kardemommekapsler ca. 30 sekunder i ghee (har du ikke ghee, kan du bruke 3 ss olje).

2. Tilsett lammekjøtt i 3×3 cm terninger og la det frese med krydderne i 15 minutter, tilsett 2 dl vann og kok videre i 10 min til det flyter opp litt olje.

3. Ha i krydderne og kefir, bland godt og 2 dl vann til. Kok til kjøttet er mørt.

 GOD PÅSKE :)