Ayurveda

Ayurveda

Feb 23, 2022

Ayurveda

Jeg har alltid vært alternativ, som kan bety mangt, men i dette tilfellet; det som kan gi en virkning utenom skolemedisin og troen på naturlig virkning av urter og krydder. Det har alltid opptatt meg, hadde jeg ikke endt opp med Masalamagic, er ayurvedisk medisin noe jeg ville ha valgt. Allerede på min første rundtur i India i 1987 kjøpte jeg flere små hefter og indiske ukeblader for å lese på togreisene om hvordan forskjellige urter virker på menneskekroppen (som medisin). Det var før Facebook generasjon og jeg fant ikke noe slikt miljø eller oppmuntring i min krets så disse havnet i kjelleren etter hvert. Først i godt voksen alder, fant jeg tilbake til disse Ayur betyr livet og veda betyr kunnskap eller lære. Det betyr kunnskap om livet. Ordet kommer fra Sanskrit moderspråket til flere indo-europeiske språk der i blant hindi, som er morsmålet i India.

Ayurved er ca 5000 år gammel, alternativ behandlingsmetode der søvn, yoga, kosthold, massasje og meditasjon er en helhetsfilosofi. Ubalanse i en av disse, skaper ubalanse i kroppen vår. En samhandling av disse er nødvendig for å oppnå balanse og harmoni. Ikke bare det ytre, men kropp og sjel henger nøye sammen, derfor er meditasjon og faste en viktig del. Fordøyelsen trenger også hvile og forskjellig type måltider til forskjellige tider på døgnet. Det er morsomt å lese om slike ting i ukeblader i dag i form av detox og rensekurer, noe som har vært praktisert i India i flere tusen år. Jeg blir glad! Velkommen i klubben, sier jeg da. Merk: det er en egen utdannelse som går mye mer i dybden enn de enkle forklaringene som fremgår her. Grundig intervju puls, iris og tunge undersøkes for å stille en diagnose.

Ayurveda

Kroppen vår er sammensatt av fem elementer, disse er luft, ild, jord, vann og vind. Ut i fra disse fem elementene, defineres eller deles menneskekroppen i tre kroppstyper eller doshaer: Kapha (jord), pitta (ild), vata (vind). Forskjellige typer urter, krydder og grønnsaker har forskjellige egenskaper og fremmer en av de overnevnte energiene. Chili og ingefær fremmer for eksempel pitta fordi da øker temperaturen i kroppen. Koriander, mynte og syrnet melk trengs for å balansere når denne type kosthold øker pitta i kroppen. Forskjellig type olje varmes til 100 grader med forskjellige urter avhengig av hvilken diagnose man har og hvilken energi som skal balanseres. Det er utrolig spennende! Først når man har fått en diagnose av en ayurvedisk lege, kan man finne ut hva slags kosthold som passer forskjellige mennesketyper. Mye av dette ligger allerede i indisk kosthold som sammensetning av meny og hvilke krydder som passer i hvilke retter. Det er noen helt logiske teorier som dessverre mange har glemt med tiden. Man drikker for eksempel chai til friterte retter fordi da renner fettet lettere gjennom kroppen, i stedet for en iskald cola med pommes frites som er vanlig i vesten. Du skjønner vel hva som skjer med fettet da? Helst skal man ikke drikke vann før ½ time etter et måltid slik at maten fordøyes ordentlig først. 

AyurvedaAyurveda

Her er jeg heldig som har en kunnskapsrik mor. Er det noe jeg lurer på, ringer jeg henne. Det neste jeg er heldig med er mulighet til å få konsultasjon i India for i Norge er det svindyrt! Med stor tålmodighet og tro på at dette virker, har jeg blitt kvitt sterke betennelser og andre problemer der man pøser på skolemedisin. Du har muligens hørt meg si det før: gammelt er gull!


Det som så fint kalles detox nå, kan enkelt gjøres med blant annet denne helse drikken, en rensende chai:

2-3 kopper vann 15 cm ingefær helst revet 1 kanelstang 2-3 knuste kardemommekapsler Kok alt sammen og la trekke under lokk i 5 min. Sil av og drikk når som helst, gjerne 3-4 ganger om dagen. 

Ayurveda

relaterte artikler