India

The holy cow

Apr 05, 2022

The holy cow

Vet du hvorfor kuen er hellig for hinduene og i India? Du har vel sikkert hørt at troende hinduer ikke spiser biff. Det stemmer, man skal ikke det. Jeg fikk nesten sjokk da jeg var i Sør-India første gang (delstaten Kerala og Tamil Nadu) og vår hinduistiske guide spiste biff med gjestene.

 

Kubøsse i butikk, der det på sanskrit oppfordres til å gi til ku fôr (ordlyden er å gi fôr sammenlignes med å hylle flere hundre tusen gud)

Først er det litt logisk forklaring: eide man ei ku var det melk, smør, fløte, ost (panir) og yoghurt i huset. Vi lager egen fersk yoghurt av kumelk nesten daglig om sommeren! (Det gjør jeg også her i Norge). For ikke å nevne chai som også drikkes med melk. Avføringen til kuen ble brukt til å lage kuruker som ble brukt til brensel og gjødsel. Denne fjernet også mygg som det naturlig finnes masse av i varmt klima. Til og med urinen blir destillert og brukt i Ayurvedisk medisin. Bøfler blir brukt i jordbruket og til å dra lass som hest og kjerre. Når en jente skulle gifte seg var den beste gaven å gi henne gullsmykker og ku! Ellers blir kuen symbolisert med egenskaper som tålmodig, snill, gavmild og en som gir til alle. Den spiser bare gress, korn og vann, men gir så mye tilbake til jorden og menneskene. Også i religionen er den kjæledyret til Shiva og var kjær for Krishna.

 

I India finnes det gamlehjem (Gaushala) for kuer der de får mat og stell, men alle er ikke så heldige. I følge Wikipedia (husdyrhold statistikk) er det ca 45.150.000 kyr i India, det høyeste tallet i verden! Da skjønner du kanskje at mange vandrer gatelangs eller leter etter mat på søppeldyngen, fordi man klarer ikke å passe på alle. Slik man donerer penger til fattige er det en dyd å donere fôr til kuer i gamlehjem eller gi de roti. Så da vet du hvorfor kuen er hellig i India :)