India

TAJ MAHAL

Feb 18, 2022

TAJ MAHAL

Å oppleve Taj Mahal i soloppgang er på sitt beste og et av høydepunktene på mine kulinariske reiser. Taj Mahal er et av verdens 7 underverker og det er så velfortjent for noe så fantastisk planlagt og romantisk gjenstår å oppleve for mitt vedkommende. 

Verket er muligens et av det mest symmetriske som er laget noen sinne? Opp gjennom årene har jeg besøkt stedet 8 ganger. Jeg er like fascinert, og tar minst like mange bilder hver gang! Marmoren blir ikke slitt og fremstår like ren og vakker i dag som for flere hundre år siden. Visste du at monumentet er en gravplass, laget av den mughulske kongen Shah Jahan til minne om sin kone Mumtaj? Taj betyr krone og er den siste stavelsen i navnet og mahal betyr slott eller palass. Shah Jahan hadde 3 koner, hvorav Mumtaj var yndlingen, hun ga han 14 barn i løpet av 20 år, noe som var dødsårsaken, en fødsel. Kjente artister, arkitekter og kunstnere ble hentet fra nærliggende områder for planlegging. Først 6 måneder etter konas dødsfall, ble det avgjort hvor og hvordan monumentet skulle lages, i mellomtiden ble kroppen oppbevart utenfor Agra. 

TAJ MAHAL

Byggingen startet i 1632 og underverket sto ferdig først 16 år senere altså i 1648. Taj Mahal er bygget ved elven Yamuna i byen Agra, gravplassen er omgitt av store hager, alléer, moské og fontener av ren marmor fra Makrana (et sted i delstaten Rajasthan). Dessverre ble mye fjernet under britisk styre, til fordel for gressplen. Utgangspunktet er slik paradis er beskrevet i koranen, inngangen er inngravert av Onyx med sitater fra koranen. Frem til 1800 var kuppelen i rent gull, i dag rager den fortsatt 70 meter over bygget, men kun i bronse. Planleggingen var genial slik at verken jordskjelv, overflod eller uvær skulle kunne ødelegge det store verket. Den dag i dag blir fortsatt plenen klippet på den gammeldagse måten og turistene blir brakt med batteribuss den siste strekningen for at den kostbare marmoren ikke skal bli ødelagt av forurensning. I det innerste kammeret, må man ta på seg filtsokker for å holde stedet renest mulig. Bygget regnes for å være en muslimsk helligdom, det holdes stengt på fredager og kun åpen for bønn i moskeén. 

TAJ MAHAL

Hver gang blir jeg mektig imponert over hvordan menneskene har laget dette underverket uten moderne hjelpemidler, gravmaskiner eller PC! Hvordan klarte de å få mønstrene og detaljene til å gå opp fra bunn til topp? I 1983 ble Taj Mahal ført opp på UNESCOs verdensarvsliste med som «et universelt beundret mesterverk blant verdensarv. Først 7. juli 2007 ble mausoleet også utpekt til et av verdens sju nye underverk. Det sies at arbeiderne fikk hendende sine avkuttet etter at underverket var reist, noe som er en symbolsk frase. Arbeiderne ble gitt gratis eiendom/bolig og arbeid nok til å livsnære seg slik at det ble fristet til å bli værende igjen i Agra og utøve praksisen. Til gjengjeld måtte de love å ikke røpe hemmeligheten av hvordan limet var laget og nøkkelen til mønstrene som er laget i marmoren. Den dag i dag går disse oppskriftene i arv og det er en familie bak hvert mønster. 

TAJ MAHAL

Shah Jahan hadde planer om å bygge et lignende verk for seg selv i svart marmor, hvilket var upopulært både hos sønnen AurangZeb og folket på grunn av alle midler som ble brukt. Dermed endte Shah Jahan sitt liv i fangenskap på det røde fort, der han daglig kunne se sin yndling fra taket. Han endte ironisk nok med å ødelegge symmetrien i underverket, som han hadde brukt uhorvelige summer på å opprettholde, ved å bli gravlagt ved siden av sin Mumtaj.