India

TABLA

Apr 05, 2022

TABLA

Jeg er opptatt av musikk, dans og kultur. Da min eldstefødte var 3 år gammel, kjøpte jeg et miniatyr sett i gave i håp om at han ville lære seg det flotte instrumentet. Riktignok gjorde han et forsøk da han var 10-11 år, men det varte kun et par semester så var det over til å prøve andre instrumenter. Primært er det et "gutte- instrument". Jeg har kun en gang i mitt liv sett en jente som spiller tabla. Det er usikkert når den først ble laget men det sies at røtter av en tabla versjon var funnet i Kairo, Egypt. I India var den meget populær allerede på 1200-tallet, mens taal er nevnt i gamle vediske skrifter allerede for flere tusen år siden.

Det krever mange år med dedikerte leksjoner med en god lærer og regelmessig, streng øving flere timer om dagen. Et krevende instrument å lære, spesielt fordi man sitter med beina i kors på gulvet. Ordet taal, har sin opprinnelse i taali, som betyr klapp og bygget på lette fingerslag eller med håndflaten på begge trommene. Tabla er den mest kjente rytmeinstrument i Nord-India. Det er mest brukt i Nord-indisk klassisk musikk, men dens allsidighet i alle musikalske stilarter har forårsaket det til å bli det mest populære rytmeinstrumentet i hele India. En tabla har en interessant konstruksjon. Dayan er nesten alltid laget av tre. Diameteren på membranen kan være fra i underkant av 12,5 – 15 cm. Bayan kan være laget av jern, aluminium, kobber, stål eller leire; ennå messing med en nikkel eller krom plate er det vanligste materialet. Begge trommene har en svart gummi sirkel i midten av trommen. Den sorte delen er en blanding av gummi, sot, og jernspon. Hver trommel har to lag av geiteskinn strukket over toppen som spille flate. Det øverste laget er skåret i en sirkel rundt kanten, og det nederste laget strekker seg over hele trommen. Det mest spesielle med tabla konstruksjonen er, bruken av sot, en jernblanding og ris lim plassert i en sirkel på toppen. Denne svarte blandingen kalles shahi, og når den er tørket, gir det en unik klang som er svært karakteristisk og ikke finnes på noen annen trommel i verden.

Kilde og bilde: Google

Jai Shankar, en bekjent av oss, er en kjempe flink tabla spiller. Han spiller i videoen under om du lurer på hvordan det høres ut :)