India

Raksha bandhan

May 26, 2022

Raksha bandhan
Det er etterhvert endel hinduer i Norge som skal feire Raksha bandhan eller Rakhi (som også er et jentenavn) i dag, men jeg tipper at svært få av dere vet alt om hvorfor og hvordan. PS: jeg visste jammen ikke alt før jeg begynte å nøste opp selv! Bilder er lånt fra internett. Det er mange høytider i hindusismen og de er på forskjellig dato hvert år akkurat som påsken, fordi de beregnes årlig utifra hvordan planetene står. Hovedsakelig solens posisjon ift. månen etc.

Raksha betyr beskyttelse og bandhan betyr bånd, det betyr altså et bånd av beskyttelse. Søsken feirer den dagen sammen og starter på morgenen ved at søstre velsigner broren med tikka midt i pannen. De lager en prikk med en blanding av safran og riskorn. Så binder hun et bånd rundt høyre håndledd og ønsker broren til lykke på alle områder i livet og ber om et langt og helserikt liv.

Untitled

Guden Ganesha minnes og det ønskes om at alle hindringer fjernes.

Seremonien avsluttes med at hun har med og mater broren med noe søtt, gjerne nøtter (mandler) eller barfi (som du kan lage selv med kokos her og besan her). Brødrene gir en gave til sin søster. Jentene kan også gi gave til broren (valgfritt), men søtsaker/nøtter etc er et must. I dag brukes gyldne, fine silketråder med perler og annet pynt men mange vet ikke hvorfor de forskjellige tingene brukes og hva de betyr.

Her har jeg intervjuet mamma og en slektning i India om vedisk (urindiske hellige skrifter om all livsfilosofi).

Disse ingrediensene brukes med følgende symbolsk betydning:

* Gresstrå: slik som et gressfrø sprer seg skal min brors familie og anseelse spre og vokse, grønn og harmonisk. Fjerne hindringer

* Riskorn: symbol for uendelig, samhold

* Safran: spirituell energi

* Sandel: god aroma, bringe sødme og rolig sinn

* Sennepsfrø: fjerne dårlige vaner/egenskaper bli disiplinert og sterk


Det er ikke bare en koselig seremoni men en måte å samle søsken og søskenbarn på. I en søskenflokk er det på grunn av respekt slik: En eldre bror kalles han bhaiya , som betyr bror. En eldre søster kalles didi, som betyr storesøster.

Før jentene fikk arverett, var det en måte å dele litt av arven på. Ikke bare kongelige, men vanlige mennesker ga gjerne gull og pengegaver til jentene, særskilt til de som var giftet bort. Slik fikk jentene litt gull på forskjellige høytider og litt av familiens arv, selv om det er blitt ganske likestilt i India i forbindelse med arveretten, er nok jentene veldig bortskjemt når det gjelder høytider og gaver. Det kan i utganspunktet være alt fra små leketøy, klær, utstyr, smykker osv. Alt avhenger av brorens økonomi og generøsitet.

Her ser du for eksempel det siste nytt, søstre kan få henna mønster i håndflatene for å vise kjærlighet/bånd til broren.

Untitled2

Happy raksha bandhan til alle søsken!