India

Navratre

May 26, 2022

Navratre
Dette er en festival på ni dager som er dedikert til gudinnen Durga og skjer to ganger i året. På våren og høsten og disse er to svært viktige knutepunkter av klimaendringer og innflytelse av solenergi. Mor Durga representerer kvinnekraften i hinduismen. Som kjent i hinduismen ser man guder avbildet med flere armer, som er en metafor på forskjellige energier. Slik at når du ser mor Durga med et våpen symboliserer det beskyttelse og ikke angrep. På en annen side har hun en blomst som for eksempel representerer mykhet eller å ta vare på naturen. I de religiøse skriftene, hører man hvordan hun sloss mot urettferdighet og undertrykkelse. Samtidig at en kvinne skal ha flere egenskaper, med både en myk og ansvarsfull side. Dette kan oppfattes på to måter, hvor den ene handler om at kvinner skal stå opp for sin rett. Og det andre om vår indre kamp som omhandler moral og etikk.

bilde 3 Tempelet mitt hjemme.

Under høytiden er det en dag for hver skikkelse av mor Durga. Disse ni dagene oppfordres man til å "faste" i form av å spise frukt, nøtter, poteter og som et resultat rense kroppen. Å faste betyr ikke å sulte, men heller gi kroppen riktig føde ved å unngå blant annet alkohol, kjøtt, egg, korn, løk og hvitløk. Siden det spises mye poteter er Jeera Alu en veldig populær rett hjemme hos oss.

jeeraIMG_2745Oppskriften finner du litt lenger ned på siden her.


Dagene oppfordres til å tilbringes i meditasjon og bønn. Derimot er det ikke kjedelig, da det for eksempel i delstaten Gujarat er veldig vanlig med å pynte seg, danse og familiesammenkomster. Til helgen skal vi være med på det, så følg med her :)

c0fac47908ec6104bdd2eec5e73a9016-1Indiske bangles som vi pynter oss med.


"Nav" betyr ni og "rat" betyr natt. For meg betyr disse dagene mye fordi jeg får et energinivå som er utover vanlig og følger disse prinsippene. Det gir meg masse glede og velvære fordi jeg finner en indre ro. Samtidig er det noe jeg bare gjør for meg selv og selvfølgelig fordi jeg tror på det - da jeg er et religiøst menneske. Dagene gjør også at jeg setter av spesifikk tid til dette, som gir en god følelse i min ellers travle hverdag.

Mine vaner og rutiner går ut på å ha en morgen og aften økt med meditasjon i mitt tempel hjemme, gjennom bønn. På denne tiden året spises det mye guava i India, spesielt under disse ni dagene. Videre for å få litt variasjon i kostholdet liker jeg å riste cashew nøtter hjemme. Dette kan du gjøre ved å sette de inn i en ovn på 200 grader til de skifter farge, ca. 1o min. Veldig god og sunn snack å knaske på i løpet av dagen, i tillegg lett å bringe med :)