India

Meltyper i det indiske kjøkken

Apr 05, 2022

Meltyper i det indiske kjøkken

Det brukes mye mel i India, sammalt mel er mest brukt siden det spises roti 2-3 ganger i løpet av en dag. Hvetemel brukes til festmiddager og høytider. Mye er også naturlig glutenfritt, men brukes i mindre grad i Norge.

Hirse mel; Bajra

Hirse er et av de eldste kornsortene og er blitt brukt i over 8000 år. protein er overlegent bedre enn protein i hvete, ris eller mais. Det er et av de få kornsortene som er alkalisk (danner lite syre, noe vanlig korn gjør). Det er lettfordøyelig, inneholder mye silisium, magnesium, fosfor, kalium, jern, fluor og er ikke allergifremkallende.
Bruksområde: bakst, til roti og annet brød.

Amaranth mel; Rajgira

Amaranth er ikke et korn, men en frøplante med høyt innhold av protein og kostfiber. Frøene inneholder blant annet kalsium, magnesium, jern og sink. Melet kan brukes til bakst og som et bindemiddel, men har dårlig heve evne. Dersom du skal bake brød, anbefales det å bruke kun ¼ mengde og blande resten med andre meltyper, for å unngå problemer med hevingen. Melet er også et godt glutenfritt bindemiddel i supper, sauser og i grønnsakretter. Her har jeg tre varianter av pai laget på amaranth mel.

Næringsinnhold per 100 gram:
360 kcal
14,2 gram protein
57 gram karbohydrat
6,6 gram fett
6,6 gram kostfiber

Soyamel

Soyamel er laget av malte soyabønner og er meget proteinrikt, rikt på flerumettet fett og inneholder også mange vitaminer og mineraler. Bruksområde : jevning av sauser og i bakst.

Arrowroot

Arrowroot mel er laget av tørkede røtter som ligner på asiatisk reddik. Det latinske navnet er Maranta arundinacea. Det er lettfordøyelig, proteinrikt, inneholder Folat, forbedrer fordøyelsen, gir stabilt blodsukker, er farge- og smakløs. Bruksområde : Et bindemiddel.

Kikertmel; besan (egen reklame)

Masalamagics kikertemel er et proteinrikt og glutenfritt mel av bukkerter, også kalt gramlinser, som i tillegg til indiske sauser kan brukes til jevning av supper, sauser og glutenfri bakst.

Melet er laget av brune bukkerter etter at skallet er fjernet. Disse er i samme familie som kikerter og en brun, litt mindre ert. Det er naturlig glutenfritt og har en gulaktig farge. det er et rent mel av linser, er det meget proteinrikt. Per. 100 gr inneholder det 23 gram protein. Kikertmel gir lav Glykemisk indeks (hvor høyt blodsukker du får når du spiser mat med karbohydrater) er meget jernrikt og passer utmerket spesielt godt for diabetikere. Det kan brukes til blant annet vaffel- og pannekakerøre. Dersom du gjør det, kan røren lages litt tynnere enn med vanlig hvetemel. Kikertmel er ”tyngre” meltype som metter mer, er sunnere og kan brukes som hvetemel, men ikke i samme mengde, da det påvirker smaken. Siden det er linsemel inneholder det karbohydrater, langsomme karbohydrater vel og merke. Det øker ikke blodsukkeret raskt som hvetemel, men gir et stabilt blodsukker.

Fiberhusk er et vannoppløselige fiber fra en indisk plante som på latinsk heter Psyllium Husk.  Frøene brukes til å balansere fordøyelsessystemet altså ved treg eller løs mage. Videre er det uunnværlig i glutenfri bakst, det gjør deigen fyldigere, mer fiberrikt og holdbart.

Rismel; Chawal ka ata

Ris som er malt til pulver, brukes til pannekaker, fingermat og papadam. Den kjente retten dosa er laget av rismel. Retten er vegansk og Sør-Indisk, en av mine favoritter!

Maismel; Makki ka ata

Maismel brukes til roti deig, brød og som bindemiddel. Under ser du bilde av makki ki roti.

Vannkastanje mel; Kuttu ka ata

Mel av vannkastanjer brukes i spesielle religiøse dager når man ikke skal spise kornprodukter.

Jowar; bokhvete mel brukes til å lage roti og annet brød

Ønsker du å lese om brød i det indiske kjøkken kan du lese innlegget jeg har skrevet HER.