India

Maten er servert

May 25, 2022

Maten er servert

Fra urtiden av har det med å spise med hånden vært en naturlig måte å få inn føde på, etter hvert som folk ble siviliserte og lærte seg skikk ble det forskjellig måte å spise på. Man brukte den naturlige måten i de fleste kulturer helt frem til 11. århundre. Spiseskjeen har en lang historie, i gamle egyptiske graver oppdaget man skjeer av tre, stein, elfenben, gull og andre materialer.

I India, som flere steder i Asia, er det vanlig å spise med høyre hånd og spiseskje, maten blir fortsatt helst servert på stål. Maten fortæres normalt med høyre hånd og brødet brukes til å plukke opp maten som en klype. Utviklingen her var metaller som kjent i historien sølv, kobber, tinn, stål. Bestikk og serveringsutstyr av rustfritt stål er mest brukt selv om porselen også er blitt mer og mer vanlig.

IMG_5066

I alle slags religiøse sammenheng, brukes kun stål fordi det regnes for å være et "rent" produkt. Da det inneholder naturlige gode antibakterielle egenskaper og er enklere å holde rent for bakterier og dermed mer hygienisk.

Maten serveres i en thali, som er et serveringsfat med flere små skåler til de forskjellige rettene. I sør er det vanlig å servere på bananblad og drikke flytende linse supper direkte fra skålen. Bestikk brukes ikke og ris etc. spises med høyre hånd. I nord bruker man gjerne spiseskje både til ris, grønnsaker og flytende linser og gryter. Å spise et måltid med høyre hånd er en kulturell opplevelse som alle burde prøve en gang!

Siden alt varierer fra delstat til delstat ser du her bilde av en thali fra Rajasthan fra en av mine tidligere turer og den under fra delstaten Punjab der jeg er nå.

IMG_2165 IMG_2167

Punjabi

Thali 2Rajasthani


 

Det tradisjonelle var å sitte i skredderstilling på gulvet og få maten servert på fat med spisebrikke. Et tynt håndkle på høyre skulder var gjorde nytte som serviett og hånd vask er den dag i dag veldig viktig rituale før man måltidet. Nærmest alle spisesteder har en håndvask tilgjengelig, i finere restauranter får man en bolle med sitronvann eller roseblader slik de kongelige fikk i sin tid.

Ifølge ayurvediske tekster, består vi alle av fem hoved pranas, eller livsenergier. Disse fem elementene tilsvarer hver finger på vår hånd - Tommelen indikerer brann, korrelerer pekefinger med luft, midten finger indikerer himmelen, står ringfingeren for jord og lillefinger indikerer vann. En ubalanse i hvilket som helst av disse elementene kan føre til sykdommer. Når vi spiser med våre hender vi vanligvis delta i våre fingre og tommel for å spise, dette er faktisk en mudra som er en form for mudra vigyan, eller studiet av mudras og deres helbredende kraft på kroppen. Derfor når vi spiser, settes alle de fem elementene sammen og blir energigivende slik at maten vi spiser hjelper oss å bli frisk. Slik holdes alle våre pranas i balanse.

tattva

Håper dere synes dette var spennende og noe forklarende på hvorfor indere spiser som vi gjør :) Ha en fin dag videre! Snart er jeg hjemme fra turen min og gleder meg til å dele masse mer.