India

Lysfestivalen - Diwali

May 25, 2022

Lysfestivalen - Diwali

Kongen Dashrat hadde en gang blitt reddet av en kvinne som han senere giftet seg med. Hun ble hans tredje kone, hvor hun ble lovet at et av hennes ønsker skulle bli oppfylt. Dermed var hun også den tredje dronningen på den tiden.

Dronningen benyttet anledningen til å ønske at hennes sønn, Bharat, skulle bli konge. Isteden for den opprinnelige arvingen Ram, som i tillegg skulle bli kastet ut av kongeriket. Som lovt, ble hennes ønske oppfylt. Naturligvis valgte Rams kone, Sita, å følge med. Det samme ville stebroren Lakshman fordi alle var så glad i Ram.

Bharat nektet å overta kongedømmet og ville bli med, men Ram overtalte han da stebroren hadde en plikt overfor folket. Resultatet ble at Bharat valgte å leve et meget enkelt liv i 14 år, som sin bror, men i slottet. Han ga også avkall på kongelig luksus hvilket ble et stort nederlag for hans mor. Hun døde av sorg og skam.

1436_rama-wallpaper-06

De skulle være 14 år i eksil og leve livet som skogsfolk, og ikke kongelige. En dag så Sita et dådyr, som hun synes var nydelig. Hun fortalte Ram at hun ønsket seg dådyret. Ram nektet å la henne være alene igjen for å fange dådyret, men til slutt fikk Sita viljen sin mot at Lakshman ble igjen og passet på. Kort tid etter hørte han Ram rope om hjelp. Han tegnet opp en grense med pilen sin som Sita ikke fikk krysse.

Med det samme han var borte kom det en ”hellig mann” som spurte om han kunne få litt mat. Han lokket Sita over grensen og forvandlet seg tilbake til det han egentlig var, demonen Ravan. Dette var hans hevn fordi hans demonsøster ville gifte seg med Ram, men i fornærmelse over tilbudet hadde Lakshman skåret av nesen og ørene hennes. Ravan kidnappet Sita og tok henne med seg til det vi i dag kaller Sri Lanka.

5270cf0a74068c4864dd2cf221feb7a5

For å vinne Sita tilbake, fikk brødrene hjelp av "apeguden" Hanuman som samlet hele apeklanen for å kjempe mot Ravan. Han hadde forgudet Ram siden barndommen og ville hjelpe. I kampen fikk de også hjelp av broren til Ravan, som var kastet ut av demonriket, og forteller hvor Ravans svakeste punkt er.

Diwali

Etter en kamp vinner Ram Sita tilbake og de reiser lykkelig hjem etter 14 år i eksil. Dette er roten i feiringen av Diwali, hvor hele kongeriket feirer hjemkomsten med fyrverkeri, god mat og gaver til det elskede kongeparet.

Historien er lang, men fin og jeg husker å ha fortalt barna mine denne i alle år. Det er så hyggelig å kunne dele tradisjonen videre og se hva slags glede de også har av denne dagen. Fortellingen bak feiringen har jo også en så fin moral der det gode vinner over det onde, lyset som symbol på håp og kjærlighet, lydighet og moralen med å holde løfter. Ikke minst nestekjærlighet eller hvordan Ram er en eksemplarisk sønn, mann og bror.

14-diwali-greeting-card

I dag tenner vi alle lys i huset og ønsker alle kjente "Happy Diwali"!