India

Lotus

May 25, 2022

Lotus

God lørdag! Håper dere nyter helgen :) Nå som sommeren er her, tenkte jeg å skrive om noe sentralt på denne tiden. Nemlig blomster. Ikke hvilken som helst, men det som har en betydning i hinduismen og den indiske kulturen.


Når vi besøker venner er det ofte vanlig å ha med en bukett blomster til verten, likeledes er det vanlig i hinduismen å ha med blomster, røkelse og kokosnøtt når vi besøker et tempel, guds hjem. Som velkomst for høyt respekterte gjester, adelige, politikere eller mennesker gir man fortsatt en blomsterkrans av tagetes rundt halsen som en slags hyllest. Når brudgommen ankommer ifm. bryllupssermonien, er første ritualet at bruden hilser velkommen med en stor krans av røde roser rundt halsen og får det samme av sin kjære.

Blomster skaper en hyggelig atmosfære og gir positiv energi. I gamle indiske fortellinger hører man om konger som tilbrakte tid i blomsterhage når de hadde mye å tenke på og trengte harmoni og god energi (begrepet ”stress” eksisterte ikke da). I India finner man spesielt mye tagetes, roser, jasmine, lotus, bougainvillea, liljer, solsikke, flittiglise, gladioler m.fl. Tagetes og roser har en særstilling i alle slags ritualer, bønn, bryllup og død.

0040f52be555e90199117eab5794ab5e

Lotusblomsten har høyest plass både i bønn og skildringer av det guddommelige, hinduer er betatt av lotusblomsten fordi den er det fremste symbol på skjønnhet, velstand og fruktbarhet. Den fremstår vakkert og ren over gjørme og skitten vann. Ifølge hinduismen, er ethvert menneske en ånd av den hellige lotus. Den representerer evigheten, renhet, guddommelighet, og er mye brukt som et symbol på liv, fruktbarhet og fornyelse. Lotus brukes som beskrivelse på feminin skjønnhet, spesielt øynene. Ordet puja (bønn) kan bl.a oversettes som blomster handling.

En av sentrale stillingene i hatha yoga er, lotusstillingen (padmasana) vedtatt av de som strever for å nå det høyeste nivået av bevissthet, som finnes i vårt høyeste chakra (energipunkt) på toppen av hodet. Dette energipunktet symboliseres som hvit lotus med tusen blader.

varamahalakshmi-festival_13432948113

I Bhagavad Gita, er mennesket bønnfalt å være som lotus; dvs fungere uten vedlegg, dedikere sine handlinger til gud, uberørt av synd som vann på en lotus blad, som en vakker blomst som står høyt over gjørme og vann. Gudinnen Lakshmi, skytshelgen for rikdom og lykke, sitter på en fullt blomstret rosa lotus som hennes guddommelige sete og innehar en lotus i hennes høyre hånd.