India

Lohri festivalen

May 25, 2022

Lohri festivalen

Lohri er en stor feiring i Punjab, delstaten jeg er født i. Punjab ligger 250 km nord for hovedstaden New Delhi. Delstaten er kjent for blant annet jordbruk og produksjon av sportsartikler, friskere luft enn storbyene, fargerike drakter og en kultur fylt med varme og hjerterom. Videre bys det på et mangfold av gourmet retter, noen få av disse kjenner dere allerede fra indisk restaurant. Det sies at hvis du skal oppleve India på sitt beste, få med deg et punjabi bryllup (det kommer på bloggen en dag).

lohri-23a
(Bildet er lånt fra Google)

Lohri er feiring av vinter solverv, der man samler familie og venner med dans rundt bålet og spiser blant annet popcorn, peanøtter og knekk av sesamfrø og melasse. Siden det er ganske kaldt i Punjab, er det vanlig å tenne bål. Det kan bli et par minus grader på det kaldeste og da vet alle vi i Norge hvor koselig det er å fyre med ved.

Feiring er størst i Punjab, grunnet høsting av sukkerrør på den tiden. Med høsting fikk bøndene lønn for hele avlingen, hvilket ble feiret med fest og dans natten lang. Dagen etter lohri, startet man på nye prosjekter med nye muligheter, det ble som en feiring av nytt år for bøndene. Barn går i grupper fra hus til hus, synger tradisjonelle vers og får peanøtter, popcorn, knekk etc slik som julebukk her hjemme i gamledager. De fleste gir også penger, de som ikke gir penger blir skjelt ut på spøk med vers og beskrivelser som gjerrige og med lite hjerterom.

Alt i alt er det en veldig livlig feiring med gang rundt bålet, dans med klapp og trommeslag. I Norge er det lite miljø av indere deriblant fra Punjab, feiringen blir lagt til nærmeste helg i templene og familiene kommer sammen for å synge og danse sammen samt spise de tradisjonelle godsakene. Det lages bål i snøen og aller mest gleder småbarna seg til masse ekstra lommepenger, selv om få kan de tradisjonelle versene får de opplevelsen av denne joviale festivalen.

 

b83644f657dbd3a0ba60cf08e62c39ee