India

Kathak - indisk dans

Apr 05, 2022

Kathak - indisk dans

Jeg har alltid vært fascinert av dans, som 12-åring så jeg på Bollywood filmer med klassiske danse-sanger og hermet etter trinnene, hvis jeg var alene. Riktig nok kan jeg bevege meg fint til punjabi-musikk og vanlige Bollywood sanger, men det klassiske krever trening, fokus, disiplin og ikke minst en læremester "guru". I 1980 og lille Fredrikstad var det ikke noen guru. Etter hvert var det andre ting som gjaldt, men det er en av tingene jeg absolutt vil gjøre i mitt neste liv, mer dans, sang og musikk.

(Bildene er lånt fra Google)

Ordet stammer fra Sanskrit (moder språket til flere indo-europeiske språk) katha som betyr en fortelling. Kathak betyr ”å fortelle en historie eller en historie forteller”. Danse formen er en av åtte klassiske danseformer som finnes i India og er utbredt i nord og øst-India. Flere egenskaper er inspirert fra Moghul tiden rundt 1600-tallet, da India ble invadert av afghanske og persiske herskere. Alle danseformer ble nærmest sett på som guddommelig tidligere, danseren viet sitt liv til dans og førte tradisjoner videre. Læremesteren hadde stor respekt og ble sett på som "next to God". De dreiet seg om episoder fra Krishna eller Ganesha sine liv og det var en stor ære å få opptre i templer, palasser osv.

 (Bildet er lånt fra Google)

Dansen er bygget på taal, ordet stammer fra taali som betyr å klappe. Det er bruk av armene og fot tramp som utgjør rytmen. Den er bygget på 16-trinns telling og krever mye konsentrasjon på telling og lytte etter instrumentet. I tillegg til instrumentene, har danseren fotbjeller. Det er små metall kuler som lager lyd ved tramp. Drakten er Anarkali stil, Anarkali var en prinsesse og stilen er som du ser under. Lang kjole over tights, lange ermer og selvfølgelig mye gull og glitter. Flotte smykker, armbånd chudiyan, fotbjeller og bindi. Heldigvis, har vår yngste datter tatt etter interessen min for dans. Det er en fryd å se innsatsen, treningen, engasjementet og ikke minst de flotte forestillingene. Hvilket også gjelder moderne, vestlige danseformer. Hun er så heldig og går i lære hos Jayati Banajee som har en bachelor innen kathak og er min kilde til denne artikkelen.

Her er et bilde fra en privat fest der hun danset for ca 225 gjester i en alder av 13 år.

Tagger: