India

KASHMIR

Apr 05, 2022

KASHMIR

Kashmir er en delstat i nord-India, kjent for sin vakre natur og kjølige klima. Det er Indias svar på Sveits, omgitt av vakre innsjøer, rik flora og rikt båtliv i form av kano og husbåter i Dhal lake. Delstaten Jammu og Kashmir er delt mellom India, Pakistan og Kina. Helt siden frigjøringen i 1947 har det vært konflikt om regionen. India administrerer 43% av regionen og Pakistan 37%, mens Kina gjør krav på Shaksam dalen og Akai Chin. Hele fire ganger har det vært krig mellom India og Pakistan om Kashmir, med stadig portforbud og uroligheter. Jeg klarte faktisk ikke å finne noen informasjon som bekrefter at det er trygt å reise dit, men forespørsel er sendt den indiske ambassaden!

India er en fasinerende forening av mangfold, for reiseopplevelser betegnes det som det utrolige India. I 1989 var Sunil, mannen min, og jeg der på bryllupsreise. Jeg var så nysgjerrig på denne delstaten som jeg hadde lest mye om. Siden det er et konfliktfylt område og stadig uroligheter der, var det litt skummelt at vi skulle dit. Flere eldre slektninger advarte mot å reise dit, men heldigvis hadde vi ingen ubehagelige opplevelser eller vitne til uroligheter. Riktignok så vi noen soldater spasere rundt i gatene med gevær på ryggen, flere europeiske turister var å se og vi kom blant annet i snakk med flere tyskere. Når det gjelder mat og mattradisjon, brukes mer tørkede krydder enn friske urter på grunn av klimaet. Maten er mildere og annerledes i smak enn retter vi kjenner som indiske her hjemme. Rogan josh er derimot en meget kjent rett fra dette kjøkkenet. Ofte blir melk tilsatt gryteretter for å få mer smak. Geitemelk brukes mest, den er tykk og har en stram smak.

Siden klimaet er kjølig, brukes mye ullklær og de har en spesiell form for broderi. Du har sikkert hørt om gode kvalitetsrike cashmere skjerf, sjal og gensere? Vet du hvorfor cashmere plagg er dyrere enn andre ullplagg? Årsaken er at de er laget av fin geiteull som gir utmerket isolasjon og sies å være tre ganger varmere enn vanlig saueull. Typen er også mykere, lettere, sterkere og finere enn vanlig ull. Primært store sølvsmykker, men også gull og diamanter pyntet med edelstener er kjennetegner kvinner fra Kashmir (som bildet).

Her er Sunil og jeg kledd ut som de innfødte. Vi bodde en uke på deluxe husbåt i Dhal lake. Bildet til venstre er i husbåten. Mønsteret i gardinene er typisk broderi på ull fra Kashmir. De som har vært på besøk på kurssenteret, har muligens sett slike gardiner. Dere lurer kanskje på hvorfor jeg skriver om Kashmir? Følg med til uken så kommer det en deilig oppskrift herfra. Ønsker dere en god dag videre! :)