India

Janamashtmi

May 25, 2022

Janamashtmi

Indiske høytider og festivaler er noe helt unikt. De er fest fylt med farger, musikk, dans og masse mat. Janamashtmi er feiring av guden Krishnas fødsel, som vi feirer i dag. Janam betyr fødsel og ashtmi betyr kveld. Han er den 8. reinkarnasjonen av Vishnu og betegnelsen på Gud for hinduer. Dagen er en av verdens største religiøse feiringer og feires av ca 930 millioner mennesker! Hans hovedbudskap var kjærlighet til alle og enhver. Bhagvat Gita, Guds sang, sies å være hans direkte formidling til mennesket om livets sirkel og formålet med livet. Helt fra barndommen var han et vidunderbarn, morens øyesten. Fløyten han spilte hypnotiserte nærmest alle. De som hørte han spille, slapp alt de hadde i hendene og fulgte lyden. Krishna var elsket av hele landsbyen. Guden er en veiviser og formidler menneskets formål i livet og forkynner blant annet om karma, dharma, reinkarnasjon og sjelevandring. Karma er menneskets gode og dårlige gjerninger, mens dharma er plikter og gjøremål i livet.

DSC01060k

 Troende faster til midnatt ved å kun spise frukt, nøtter etc. Templene pyntes med vakre, friske blomster og dagen tilbringes i meditasjon og bønn. Det oppfordres til Satsang der folk kommer sammen og chanter "Hare Krishna" i både rolige former og med forskjellig musikk. Klapping under chanting sies å frigjøre god energi og fjerne stress og bringe de troende i en meditativ status. Satsang er en samling av mennesker som søker sannhet. I praksis kommer en gruppe sammen for å synge eller chante mantra eller synge religiøse vers, gjerne med musikk og klapping.

10400296_13146350789_815_n

 Spesielt guttebabyer kles ut i Krishna lignende klær. Dette er et bilde av min sønn kledd ut som Krishna da han var ett år gammel. Jai Shree Krishna