India

Fargebombe

Mar 16, 2022

Fargebombe

Holi er en av de store festivalene i India og er den mest levende av alt. Gleden av Holi kjenner ingen grense og feires i alle delstater i India, eller snarere blant alle indere på hele kloden. Festivalen er fylt med så mye moro og boltre seg på at bare å nevne ordet "Holi" får folk til å trekke på smilet og bringer entusiasme. Med Holi feires også ankomsten av våren (basant utsav), en sesong av glede og håp.

Dagen før Holi, er det tradisjon for 'Holika Dahan', som faktisk er belysning av bål. Ritualet er et symbol på seier av gode over det onde og har sin rot i legenden om demon kongen Hiranyakashyap som ønsket å ta livet av sin sønn, Prahlad. Kongens søster Holika var velsignet med at hun ikke kunne ta skade av ild. De fikk Holika til å sitte med nevøen i fanget og tenne bål men det viste seg at Holika brant opp og Prahlad kom uskadet ut av det. Siden da feires dagen i det godes seier over det onde.

 

 (Bildet er lånt av Google)

Festivalene er en av de eldste i India. Det er mange interessante historier knyttet til festivalens opprinnelse og gamle malerier og skriftene skildrer røttene til festivalen. Legenden om Holi og de mest populære historier om opprinnelsen er knyttet til 'Holika Dahan' og kjærligheten mellom Radha og Krishna. Legenden om Radha og Krishna er nært knyttet til denne tradisjonen med farger. Unge Krishna, som hadde en mørk hudfarge var sjalu på hans elskede Radhas ekstremt lyse hud. I skøyeraktig stemning, sølte han farge på Radhas ansikt. Etter denne gamle legenden, har det blitt et uttrykk for kjærlighet å leke med farger på denne dagen. Templer er vakkert dekorert på tidspunktet og tilhengere slår trommer og synger Holi sanger. Det arrangeres små skuespill som gjenspeiler ånden av festivalen.

Gulal (fargepulver) og vannpistoler og gujia (søte, nøtter og rosiner fylt i deig og fritert) og andre søtaker kjennetegner festivalen. Feiringen planlegges flere dager i forveien om å være den første til å farge den andre og folk elsker å skylle andre og seg selv i farget vann. Hele landet er farget av latter, moro, dans og musikk. For deg som aldri har opplevd det, kan man trekke paralleller til karneval i Brazil, ikke som en parade, men folkefest der folk feirer med sine venner, familie eller med naboer. Dagen brukes også som en unnskylning for å bli beruset på bhang (Cannabis), for å bli åpen ikke bare av hjertens lyst ut, men også lungene. Mottoet for dagen er : 'Bura na mano Holi hai'. Som betyr at ingen forventes å bli fornærmet, det er tross alt Holi.

Fargebombe

Lånte bildet fra Google for å vise dere hvordan gujia ser ut.

Her er et bilde av meg fra 1997 der jeg straks ble erklært som Ronja Røverdatter av min 3 år gamle datter:) Morsomt å se tilbake på gamle bilder! Det andre er av meg og min svoger.

 

Fargebombe
Fargebombe

Happy Holi til alle kjente! Håper det blir feiret med stor stas :)