India

Dans med pinner - dandiya

May 18, 2022

Dans med pinner - dandiya

Husker dere jeg fortalte om dans som foregår under Navratre i Gujarat tidligere denne uken? Her kommer en forklaring på danses og noen bilder fra helgen. Raas Garba er folkedans fra delstaten Gujrat i nord-vest India, der folk danser i ring. Det klappes i hendene i takt med blant annet levende trommeslag. Dandiya er den andre typen folkedans og betyr "pinner". Her "slår" dansepar med pinner i et spesielt mønster. Man kan danse i stor ring, en mindre ring eller to og to mot hverandre. Lenger ned kan du se en video fra helgen.

bilde-3

 

Her et bilde av meg og min kjære fra helgen.

Normalt pyntes et alter i midten av ringen og det danses i ring rundt alteret, gjerne i forskjellige ringer med hurtigst innerst. Jo flere mennesker, desto flere ringer. Garba kommer fra sanskrit ordet "garbha", som betyr liv - en morsom og uvanlig aspekt som en hyllest under festivalen.

bilde

 

I begge danseformene finnes det forskjellig rytme og hastighet. Normalt starter det sakte deretter går det fortere og fortere. Det er vanlig å ha garba eller dandiya night i forbindelse med bryllup og store feiringer, men spesielt i Navratre. Dansene er til ære for Mor Durga. Folk pynter seg i fineste stasen og danser til langt ut på natt.

bilde-2 

Selv lærte jeg denne dansen da jeg var 14 år og synes det var stor stas å pynte meg med armbånd, indiske klær og følge tradisjonen som har vært i meg siden. Her er en video fra helgens feiring i Lisleby samfunnshus i regi av Gujrati Cultural Club som med det flittige styret pynter, lager i stand fest og masse deilig mat. Tusen takk til det flinke styret for innsatsen og invitasjonen. Maten er selvfølgelig vegetarisk og uten løk eller hvitløk. Potetgryte, ris, pori, papadam, pickle og chutney er helt vanlig å servere under arrangementene. Her er en video av dandiya fra helgen.