India

Chaiwala; teselger – et utgående ”yrke”

Apr 05, 2022

Chaiwala; teselger – et utgående ”yrke”

Chai, chai, chai slik kunne du høre chaiwalaen gå rundt i togene eller på bussene i India. Jeg må innrømme at det er blitt færre av slike med årene, det er blitt automater på t-bane, tog- og buss stasjoner. Det tradisjonelle uglasserte, terrakotta glasset formet som en kopp uten ”håndtak” kalt kulhar, er dessverre byttet ut med en plastkopp(!!) Det er meget trist at en 5000 år gammel skikk dør ut, i 2004 prøvde en av politikerne å gjenoppleve tradisjonen med terrakotta glasset. Motargumentet var at det betydde en årlig produksjon på 1,8 billion glass..

Siden det terrakotta koppene normalt brennes i ovn ville det være påfølgende forurensning selv om det er sterilt og hygienisk. Folk kastet nemlig kulhar rett ut av vinduet etter bruk, regn, vær og vind gjorde at det naturlig smuldret opp. Det viste seg at en plast kopp var rimeligere også, ca 7-10 paise per plastkopp mens en kulhar var oppi 40 paise (Paisa er indisk myntenhet for øre. Krone=rupi). Ikke skjønner jeg at det kan være mer miljøvennlig med plast heller? Men plast vant både i forhold til pris og fordi det ble lettere å bære for chaiwallaen.

Jeg husker fortsatt den spesielle aromaen av terrakotta koppen med chai, for min del sluttet den med en meget kjedelig episode. Vinteren 1991 var vår førstefødte 6 måneder og jeg hadde permisjon og reiste til India for 3 måneder. Under oppholdet fikk han pappaens sølvkopp som bestemor hadde tatt vare på i ca 30 år. For å delta i et familieselskap, reiste vi fra Delhi til Punjab i tog. Etter en etterlengtet kopp chai i kulhar, kastet jeg som tradisjon var min kopp ut av vinduet. Tror du ikke sønnen fulgte etter og gjorde det samme med den arvede sølvkoppen (!!). Det var komisk og trist på samme tid.

Kardemomme, som kalles dronningen i krydderhyllen har en særdeles sentral plass i den indiske chai kulturen. Jeg lager alltid chai med et eller annet krydder eller min egen malte chai masala. Når du først har fått smaken på chai med krydder og melk, kan du skjønne at det blir kjedelig uten krydder. Knuste kardemomme kapsler gjør rett og slett magic med chai, da kan jeg anbefale Assam chai som er en svart type (altså ikke grønn chai). Det er koffein i kaffe og tein i chai, kardemomme og melk reduserer tein effekten i chai. Derfor lages den slik i India.

Som jeg pleier å si, det er en mening med hvilke krydder som brukes i hvilke retter.

Kardemomme chai

Varm opp 3,5 dl vann med 2-3 knuste grønne kardemommekapsler. Ha i 2 ts god Assam chai, kok opp og tilsett 1-1 ½ dl helmelk. Gi alt et oppkok og ha i sukker etter ønske.