Drikke

Kanel chai

May 18, 2022

Kanel chai

Chai for indere er som kaffe for nordmenn. ”Bed tea” kalles det altså det første man tyr til på morgenen. Jeg har fortsatt denne uvanen, etter meditasjon på morgenen, starter dagen min med en ordentlig stor kopp masala chai og Bixit kjeks! Vel…. Noen laster har vi vel alle, det er en av mine.

IMG_5148

Indisk chai (som betyr te) er laget med melk, sukker og krydder. Ved å tilsette melk og spesielt kardemomme, fjerner man tein effekten som er det samme som koffein i kaffe. Når jeg sier sukker, så må det nevnes at før i tiden så var det melasse eller brunt sukker mens i dag er dessverre alle tilhengere av raffinert hvitt sukker. De fleste vet vel at chai og kaffe er like vanedannende som annet nytesmiddel.

Fra gammelt av var chai noe Rishiéne (gammel vis mann) brukte til å lindre sår hals, forkjølelse og feber. Urter og ingefær ble knust og kokt opp med vann, dette var også en oppkvikkende drikke for de som skulle jobbe tidlig om morgenen på åkrene. Det var altså før svart chai ble oppdaget, som ble en nytelsesdrikk etter engelskmennene. Nytelsesdrikken chai er laget på svart te som egentlig er ”kos” og har liten (ingen?) helse effekt, da bør du drikke grønn eller ren urtete.

Om vinteren er det spesielt godt med kanel chai, jeg liker å variere krydder og har både min egen chai masala eller rene smaker. Mengden melk kan variere fra smak til smak men her holder jeg på helmelk, fett er med på å fremme smak så lager du chai på lettmelk eller ekstra lettmelk, blir det nok stusselig! Denne kan selvfølgelig lages med andre typer melk for allergikere.

Kanel Chai

3 dl vann

3 gr kanelstang

1 ts god Assam chai

1 dl valgfri melk

Sukker etter ønske.

IMG_5144

Fremgangsmåte:

Knus kanelstang i morter. Kok opp vann med knust kanel, ha i chai og la alt få koke sammen. Tilsett melk og gi alt et oppkok. Jeg bruker ikke sukker, da kanel gir litt søtaktig smak. Sil av, nytes øyeblikkelig! Ønsker du oppskriften på chai med ingefær, finner du den HER.