Dessert

Øst møter vest – karamell phirni

May 25, 2022

Øst møter vest – karamell phirni

Forandringer fryder! Det skal være sikkert og visst, vi er så heldige i dag at man kan variere måltidene fra dag til dag såfremt man har ingredienser og inspirasjon til å prøve nytt. Blogger, nettet, tilbudsblader, ukeblader og tv-programmer florerer med matoppskrifter og tips. Noen ganger kan det bli for mye å velge mellom, som er mer til forvirring enn til hjelp, ikke sant?

img_0121

Heldigvis har jeg ikke det problemet. Noen ganger klarer jeg ikke å bestemme meg for hva jeg skal lage, fordi jeg får lyst til å lage 3 forskjellige ting på en gang! Å lage en ting om gangen kan være en utfordring for meg..

I dag deler jeg ny vri på en tidligere laget dessert av ris, melk og fløte; Phirni (her skal du droppe mangopuré).Når du har laget phirni, sett den til avkjøling og lag denne nydelige karamellsausen som tilbehør. Den oppskriften er egentlig fra en kake som kalles svinekam (forferdelig navn på en så god kake forresten), som jeg fikk av en kollega i 1987. Det er en rullekake, fylt med krem med karamellsaus og mandler på toppen. Den kaken er en favoritt på begge sider av familien og alle dere som klager på at indisk dessert er så søtt, kan prøve denne søt-bomben. Utfordringen med denne er å få sausen klumpfri, i verste fall kan man sile den gjennom en sil dersom det blir klumper. Sausen kan fint lages med laktosefrie produkter.

img_0138

KARAMELL SAUS

2 kopper sukker

2 ss vann

½ kopp smeltet smør

1 kopp fløte

1 ss hvetemel

½ kopp melk

Fremgangsmåte:

  • Varm sukker og vann til alt er brunt og klumpfritt. Det tar litt tid, men ha tålmodighet og fortsett å røre godt slik at det ikke dannes klumper.
  • Smelt smøret for seg og lag en jevning med hvetemel og melk.
  • Flytt gryten til side, ha i smør, jevning og fløte.
  • Sett tilbake på middels varme og rør jevnlig til alt blir en god saus.
  • Avkjøl og hell 2 ss karmell saus over phirni.

img_0111

Dette ble en kjempegod fusion dessert!