Dessert

Mango shrikhand

May 24, 2022

Mango shrikhand

Som dere vet er mango en av mine favoritter, og her kommer en oppskrift dere virkelig kan kose dere med!

Shrikhand er en dessert fra delstaten Maharashtra, men også meget populær i Gujrat. Navnet betyr nektar for gudene og i tillegg til nykvernet smør var denne en av favorittene til kjærlighetsguden Krishna. Den kan lages med og uten mango, men da trengs det mer melis, avhengig av hvor søt du vil ha desserten. For en syrligere smak, kan du bruke naturell yoghurt ev tyrkisk yoghurt, men jeg synes det fungerer kjempefint med kefir.

IMG_1970

Det er normalt å bruke charolinøtter, chironji, men disse er ikke så lett tilgjengelig her hjemme og man bruker gjerne andre nøtter som pistasj, mandler og cashew. I begge delstatene serveres desserten med hovedretten i en skål på thali og man kan gjerne spise den med pori (fritert festbrød) til frokost.

Mango shrikhand

1 l kefir

50 gr melis

200 gr mangopuré (egen reklame)

6 kardemomme kapsler

5 ss pistasjnøtter

2 gode klype safran


Hell kefir i en gassklut og la den henge over natten slik at all væske renner ut og du har tykk masse av syrnet melk. Har du ikke et egnet sted på kjøkkenet, kan du gjøre det i kanten av en kjele som vist under.

IMG_1888 IMG_1889 IMG_1919Visp kefir massen med melis kraftig med en visp i 4-5 min. Knus nøttene og mal kardemomme kjernene. Bland i mangopuré, nøtter, kardemomme og safran men spar litt til pynt. Visp godt i noen minutter og sett i kjøleskap i noen timer, gjerne over natten.

IMG_1960 IMG_1961

Serveres enten i små glass, dessertskåler eller i en stor bolle.

IMG_1966

Er det ønskelig at jeg legger ut oppskriften uten mango også?

Lykke til :)