Dessert

Mandelknekk

May 25, 2022

Mandelknekk

Mandler er supermat; ikke bare for vegetarianere, men absolutt alle mennesker som ønsker sunt tilskudd og energibalanse. Jeg spiser masse mandler både naturell og brente mandler. De metter meget godt og balanserer blodsukkeret på en sunn måte og som holder seg stabilt en god stund, ikke som hvitt sukker som gir rask stigning og fall i energinivået.

img_0070

Det er ikke få ganger jeg har vært på seminar eller forskjellige tilstelninger der de har glemt å lage vegetar eller tenkt at det er greit med fisk. De siste fem årene har det klart blitt mye bedre, men jeg snakker om for ca. 20 år siden. Jeg husker da jeg jobbet i kirke- og utdanningsdepartementet og var på 3-dagers tjenestereise. Hotellet hadde fått beskjed en måned i forkant at jeg skulle ha vegetarmat, det var mange som skulle ha mat samtidig så jeg med spesial meny måtte vente litt (det er jeg vant til). Jeg ba de andre ved bordet å spise og ikke vente på meg, snart hadde alle fått maten. Da servitøren ble spurt igjen, ble han litt nervøs, det var visst ingen vegetar mat på kjøkkenet. Jeg ga noen tips litt wokede grønnsaker eller noe slikt som kokken kunne lage raskt, ja det kunne kanskje gå. Igjen 15 minutter å vente, kollegene begynte å bli ferdig. Jeg begynte å få kommentar om at det kom sikkert en meget spesial rett til meg. Aldri før har jeg følt meg mer til bryderi! Det som ble servert var en boks med tomatbønner, godt varmet opp og dandert med salatblader og friske tomater!!! Siden det var før smart telefon og bildejungelen, har jeg ikke noen bildebevis. Godt at man kan le av det i ettertid….men det var ikke gøy der og da.

Her er en god og sunn knekk som kan være lurt på tur eller ha i sekken i stedet for sjokolade og kjeks.

MANDELKNEKK

150 gr mandler

75 gr melasse

1.5 ss sesamfrø

1 ts ghee

1 ts malt ingefær

1 ts timian frø

1 ts malt kardemomme

img_0076

Fremgangsmåte:

Varm ghee, ha i mandler. La de frese i 1-2 min på medium varme. Tilsett melasse og alt ganske raskt. Bland godt og ha over på bakepapir. Del opp mandlene med en gaffel dersom du ikke ønsker knekkebiter.

GOD FORNØYELSE!