Dessert

Gajar ka halwa

May 24, 2022

Gajar ka halwa

Gajar betyr gulrot og halwa betyr egentlig grøt, men brukes om dessert som kan lages av forskjellige ting. I dag lærer jeg deg å lage en kjær og kjent dessert fra Punjab – altså halwa av gulrøtter. Det er en myte at indisk mat tar lang tid å lage og når man lager denne halwaen, må du ha tålmodighet. Myten stemte for så vidt helt til kjøkkenmaskinen var oppfunnet, i dag går vel det meste å lage på maks en times tid, såfremt man har litt orden på kjøkkenet og noen elektriske hjelpere.

DSCF8714

Akkurat det er vel vi litt bortskjemt med i dag med maskiner for alt mulig. Til og med elektrisk tannbørste! Jeg lo fælt første gang jeg hørte om elektrisk tannbørste og tenkte hvor lat skal man bli? Det ironiske er at nettopp jeg er blitt ganske avhengig av den , føler liksom at det ikke blir like rent i kjeven hvis jeg ikke bruker den elektriske…..

Vel, tilbake til kjøkkenet. Det er klart det tar tid å lage halwa, men du kan spare litt tid på å raspe gulrøttene i maskin. I tillegg bruker jeg panir i den. Når jeg først lager, bruker jeg gjerne et par kilo med gulrøtter. For deg som vil starte forsiktig, har jeg laget denne oppskriften. Hører fra deg når du har prøvd. Lykke til!

Du trenger :

500 gr gulrøtter

½ dl vann

1 l helmelk

1 fløte

150 gr panir

1 ss ghee

50-60 gr sukker

1 ts malt kardemommekjerner

nøtter/ mandler etter smak

evt kokosmasse til å strø over

Fremgangsmåte:

  • Riv gulrøttene fint på rivjern, kok disse raskt i vann. Tilsett melk og fløte.
  • Kok alt sammen til væsken nesten er kokt inn, det må ikke brenne eller svi seg i bunnen. Rør med jevne mellomrom og ha i halvparten av kardemommekjernene.
  • Lag panir og press ut all væske i et klede eller sil. Den skal ikke formes, men smuldres opp i gryta når all melk og fløte nærmest er kokt inn.
  • Ha i ghee, resten av kardemommekjernene, sukker og ev grovknuste nøtter/mandler. Mandler bør skåldes først.

Husk å ha medium varme slik at den ikke svir seg i bunn!

Denne smaker nydelig lunken med vanilje is, alternativt med krem eller uten tilbehør med chai med ingefær eller kanel. Holdbarheten er ca. 3 uker i kjøleskap.

IMG_5148


 

Det er også mulig å lage halwa av kikertemel eller med semulegryn. Håper dere får en flott feiring i morgen. Ønsker dere det beste i det nye året. Tusen takk for at dere klikker dere inn og følger med Kom gjerne med ønsker på oppskrifter og innlegg i kommentarfeltet.

GODT NYTTÅR!