Dessert

Elefantens betydning

Mar 10, 2022

Elefantens betydning

Hinduer har tilbedt elefanter i mange århundrer, men den sanne filosofien bak dyrets tilbedelse har blitt feiltolket og forvrengt av mange vestlige forskere. Når hinduer tilber elefanten, er det ikke dyret selv at de tilber, men hva det representerer. Elefanten representerer lydighet mot dharma, evne til ikke å gjenta tidligere feil, respekt og omsorg for sine jevnaldrende. Bildet av elefanten ble brukt til å representere alle egenskaper som en perfekt disippel bør ha. Mange hinduistiske guder er personifiserte etter et sett av attributter. Guddommeliggjøringen av bildene var en måte å informere publikum om sosiale regler og moralske forpliktelser. Ganesha er et eksempel på det. 

 

En perfekt disippel fungerer som en elefant. Han vier fullstendig lydighet til sin guru, øynene er små, som ikke kun brukes til den fysiske kroppen, men representerer øynene til ånden. Store ører som han lytter mer enn han snakker, informerer alle de andre om farene han møter på sin vei mot opplysning, og til slutt. Når han trenger å utføre en bestemt oppgave, er ikke fysisk smerte, tretthet, sult og tørst noen hindringer. Viktigst av alt, elefantene er lydige skapninger, og selv om de er forsiktig og rolig mesteparten av tiden, blir de nærmest gale når de først blir sint. Mer dedikerte skapninger skal du lete lenge etter!

Elefantens betydning

 Her blir jeg velsignet av en elefant i det berømte Meenakshi templet i Madurai (sør-India). Som takk fikk den 10 rupi som han tok i mot med snabelen og ga videre til sin eier.

På en av mine fantastiske mat- og kulturreiser til India fortalte en guide at dersom lederen av gruppen krever en bestemt oppgave adlyder de instinktivt, passerer over alt som er foran dem, ødelegger enhver hindring som kommer deres vei, og blir ufølsom for smerte eller utmattelse. Det er nærmest umulig å stoppe en elefant når den har fått en oppgave í hodet eller blitt sint. De har god hukommelse og glemmer nesten aldri de stedene de har vært. Aldri gjentar de en sti som en gang har vist seg å være farlig. De lever i grupper og passer nøye på hverandre. Hvis de tilfeldigvis ser bein av en annen elefant som tilhører gruppen, lager de en høy lyd og lar andre få vite at en av dem er borte, slik at de kan komme og stille si farvel.

Elefantens betydning

I India har elefantene vært med på mange områder i krig, bryllup og bygging av slott og skogarbeid. De adelige kom ofte ridende på elefant til sitt eget bryllup. Det er noe sønnen min snakket om for sitt bryllup da han var liten, men om så skjer får nå tiden vise…..:)