Dessert

Besan ke laddo

May 23, 2022

Besan ke laddo

Kikertemel er ikke kanskje det første du tenker på når du skal lage en dessert, men i indisk kjøkken har den mange bruksområder. Det er  ypperlig til både forrett, middag og dessert. Her har jeg laget en tradisjonell dessert (med små justeringer) helt gluten- og melkefri, perfekt for veganere også! Er du allergisk mot nøtter, kan du klart la være. De kan også lages enda bedre med hakkede pistasjnøtter både som pynt, eller ha de med sammen med mandler.

IMG_5739

De fleste vil tenke hvorfor ikke bruke melis men melis er søtere og gir en intens sødme så jeg foretrekker sukker, gjerne brunt. Vet du forresten at kikertemel er meget nyttig for diabetikere? Det gir et stabilt blodsukker og du kan selvfølgelig bruker dia-sukker istedet.

Besan ke laddo

100 gr ghee

200 gr kikertemel

120 gr malt sukker

½ ts kardemommekjerner

20 gr grovknuste mandler

20 gram ristede sesamfrø

Fremgangsmåte

  • Fjern kapselen og knus kardemommekjerner, mal nøtter/ mandler og mal sukkeret med en god stavmikser eller i kjøkken maskin. Rist sesamfrøene i stekepanne 2-3 min på medium varme.

IMG_5736IMG_5737

  • Varm ghee og ha i kikertemel og rør med jevne mellomrom slik at melet ikke blir svidd. Det skal begynne å lukte ”en søt lukt” etter 10-12 min. Denne prosessen er viktig for at ikke det skal være rå smak.
  • Slå av varmen og vend inn sukker, kardemomme, sesamfrø og nøtter.  Spar litt nøtter til pynt. Bland alt meget godt og la det avkjøle seg.
  • Forme disse til små boller og dypp i nøtter.Spises med fingrene og chai eller kaffe. NAAM!