GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

Veganuary

Velkommen januar med nytt år og nye muligheter. Det er en kjent situasjon at de aller fleste føler at de har spist altfor mye i løpet av juleferien, og ikke minst altfor mye kjøtt. Veldig mange har nyttårsforsett å slanke seg noen kilo, trene mer eller spise mindre sukker eller kjøtt. Om du er opptatt av veganuary (vegan diett i januar) eller bare har lyst på kjøttfrie middager innimellom, kan dette innlegget hjelpe deg på vei. Som total vegetarianer de siste 26 årene deler jeg mine tips med deg.

Bruk kvalitetsrike krydder og urter

De fleste skygger unna grønnsaker fordi det høres smakløst ut med erter, blomkål osv. Krydder hever smaken og gjør underverker. Her kan man bruker forskjellig urter og krydder for å variere samme rett fra gang til gang.

Spis mer linser og bønner

Linser og bønner er proteinrikt tilskudd og god erstatning for animalsk protein. Disse kan blandes i salat, brukes i vegetarburger eller boller. Bløtlegges og males til smakfullt pannekakerøre. Prøv kikertsalat, indisk falafel, pannekaker av kikertmel eller mungbønner, vegansk kikertetaco IMG_3419 Les mer om linser og bønner her på "Nirus linseskole"

Fargerike ingredienser

Lag en sammensetning med fargerike ingredienser. Det sies vi spiser dobbelt så mye med øynene :-) Når maten ser innbydende og lekker ut, gir det større tilfredsstillelse til ganen og magen. Prøv å steke for eksempel en sammensetning med gulrøtter, sukkerter, mais og rød paprika. Dryss på chaat masala, toppet med frisk koriander og ristede gresskarkjerner. Oppskrifter på bildet : Batata wada // veganske potetboller, hara bhara kebab // helserik vegan burger, chawal ki tikki // risburger.

Smakfulle supper og gryter

Prøv å lage smakfulle supper og gryter. Kok sammen favoritt grønnsaker med en neve røde linser, 2 fedd hvitløk og vann. Mos til suppe og smak til med salt og pepper. Et tips er å bruke rester av grønnsaker eller en pose frosne grønnsaker. Prøv gresskarsuppe, sjampinjong suppe eller daal)

Det enkle er ofte det beste

En salat kan være meget mettende, gitt at det er smakfull sammensetning. Ofte trenger man også påfyll av proteiner og vitaminer i andre former, og da er det enkelt å bruke grønnsaker med det. Prøv min jernrike salat. Tips for vegan variant: friter tofu istedet for cottage cheese/panir eller droppe de.

Kokosmelk eller vann

Bruk kokosmelk eller vann for retter med saus. Kokosmelk er en god erstatning for fløte og den finnes i light variant, men jeg bruker med fullt fett og blander heller ut med vann.

Alternativ til egg

Til kaker kan mango puré brukes, som binding i burger eller vegetarboller kan ristet kikertmel, malt linfrø eller kokt potet brukes. Du kan lage smakfulle veganske kaker uten egg, for eksempel vegansk mangokake, vegansk mango og bringebærkake, vegansk appelsinkake eller vegansk mangoiskake. Vegansk mango iskake

Alternativ til kjøttdeig

Mitt beste tips her er å bruke tørket soya "kjøttdeig" som bløtlegges og lages med gode tomater og krydder. Prøv vegetar nachos. Tips for vegan variant dropp ost og knus 1-2 never nachos for å få litt sprø topping.

Alternativ til kylling og fisk

Fritert tofu er et innslag, men trenger godt krydder ellers frister det ikke for min del. Prøv også jackfruit som lages som curry eller stekes i stekeovn med en tandoori mariande. Det enkleste og mest tilgjengelige er dog aubergine som både kan stekes og grilles. NAM! Lag vegan sushi for eksempel. Vegetar sushi Les også "Min favoritt grønnsak - Aubergin"

Omega 3 fettsyrer

Finnes i raspolje, forskjellige nøtter, kjerner og frø! Disse kan ristes i stekepanne eller i stekeovn. Kun noen dråper rapsolje er nødvendig. Ristede cashew nøtter, mandler, sesamfrø, solsikke kjerner, linfrø og gresskarkjerner hever smaken i salat, suppe, gryte og wok med kokosmelk.

Hva med Kalsium?

Det får man kun i melk og ost er det spontane svaret. Her mine to-go tips: IMG_2682 Her, i kategorien vegetar/vegan, kan jeg friste med flere smakfulle oppskrifter!
Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt