GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

The big fat Indian wedding – del 9

Doli, vidaai og gran vravesh (ankomst)

Etter vielsen er det en gedigen middag, dans og moro. Taler hører man ikke mye av, det er sang og dans som er sentralt. Gjennom opptreden formidles følelser, minner, lykkeønsker og ikke minst råd til brudeparet. Vi har sanger og tekster for enhver anledning så er det opptil den enkelte om det skal kombineres med dans.

VIDAAI

Vidaai betyr avskjed, det er i utgangspunktet en trist seremoni der bruden forlater sin familie og reiser til mannens familie. Bruden kaster puffet ris med begge hendene over hodet sitt som en velsignelse av det huset/familien hun forlater og lykkeønsker om at det alltid skal være overflod i familien. Bilde : pinterest Det sies at datteren i huset er symbolet på ”Lakshmi; pengegudinnen”, dersom familien får vekst i form av økonomi, jobb eller lignende etter en jente er født. I dag blir det ikke fullt så dramatisk, siden jenter ikke forlater sin familie på en slik måte som i gamledager, men det gjenstår meg å se en vidaai seremoni uten tårevåte øyne.

DOLI

De kongelige hadde et stort tog med musikanter, elefanter og et hav av gaver til sin datter og svigerfamilie. Det var en måte å dele arven på siden jenter ikke hadde arverett den gangen og ble kalt medgift. Bruden ble båret av menn i et lite ”kammerhus” pyntet med flotte stoff, blomster og perler. Tradisjonen ble fulgt av hele samfunnet, men gjennomført i henhold til familiens økonomi. Bilde : Google Brudens bror ble med og fulgte søsteren til mannens bolig som et symbol på at han alltid vil være der for henne. I dag avslutter de aller fleste på seremonistedet ved å følge bruden til den pyntede bilen til brudeparet. Riktignok har medgift vært et stort problem for familier med jentebarn siden mange utnyttet tradisjonen til å kreve/forvente dyre gaver fra jentas familie. Dessverre hører man kun om de ekstreme tilfellene i media og ikke om de tusenvis eksemplene der det ikke er problem.

Grah Vravesh (ankomst)

Ved ankomst til brudgommens familie, er den siste feiringen av bryllupet. En slik fest er arrangert av brudgommens familie. Her blir brudeparet ønsket velkommen med dhol (gedigen tromme og dans) og blomster. Svigermor sirkler et vannbeger tre ganger over brudeparet, gir begge tika, noe søtt å spise og bruden kommer inn først ved å dytte et beger fylt med riskorn med sin høyre fot. Det er et symbol på at familien hun går inn skal fylles med overflod med hennes ankomst. Brudeparet tar på føttene til moren. Bilde : pinterest Mange velger å ha enda en fest, der det inviteres til å velsigne brudeparet. Festen kalles reception og hele festligheten gjentas med middag og dans. Broren til bruden blir sendt tilbake med mithai, gaver og penger tilbake fra brudgommens familie.
Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt