GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

The big fat Indian wedding - del 5 (3)

CHUDA – En søt seremoni for bruden og SAINT for brudgommen

Chuda er en seremoni med morens familie, brudens onkler eller morfar setter brudearmbånd av elfenben på brudens hender. Her er det viktig at hele familien samles og da gis gavene til bruden og hele familien. Først dyppes alle armbåndene i en blanding av melk og vann som en slags renselse. Seremonien blir sett på som en velsignelse og ønske om evig ekteskap fra morens familie. Dette blir etterfulgt av å legge kokos-formede dekorasjoner som henger i kara et separat stålarmbånd. Under denne seremonien samles også brudens tanter, kusiner/fettere som hjelper til å sette på kalire.
Lucky-Jewellery-Red-Designer-White-SDL279743851-1-fdbd5 Bildet er lånt fra Google
Dette etterfølges av å kle bruden i en rød dekorert chunni (meget dekorert sjal), og forskjellige gaver, som regel endel smykker. Dette er bryllupsgaven fra mors familie. Hun får noe søtt å spise, vanligvis mithai (samleord for indiske søtsaker).

Betydning av chuda

Fra tradisjonelt av hadde bruden ha på seg 21 røde og elfenbenfargede armbånd på hver arm. Ulike tall betraktes som lovende i indisk kultur. Familien på mors side valgte dette settet av armbånd og det ble ansett som ulykke dersom bruden var med og kjøpte den. I dag velges antall armbånd og deres design i henhold til brudens ønske av farge og tilpasset brudeantrekket, men fortsatt er hun ikke med og kjøper den. Det er forøvrig forbudt med smykker av elfenben nå så de lages av et plast materiale. I denne artikkelen kan du se hvordan de lages.
291216ShadiSaga04 Bildet er lånt fra Google
Disse armbåndene ble vanligvis brukt av en brud i et helt år som et symbol på at hun var nygift, og skulle derfor få litt spesiell oppmerksomhet. I landsby sammenheng betydde for eksempel at hun slapp å ta de tyngste oppgavene og ble litt skånet. De kokosnøttformede dekorasjonene kalire, var historisk signifikante fordi mange jenter ble giftet bort i byer eller landsbyer som var milevis unna. Siden det var forventet at de skulle være sjenert og reservert, ville de sjelden si fra om de var sultne. Derfor ble tørkede kokosnøtter gitt til dem under chuda seremonien å ha på bryllupsdagen, og fungerte som nistemat under reisen. Nå er kalire dekorert som et tilbehør og et kompliment til brudekjolen.

GAANA

Bruden og brudgommen får hver for seg en rødfarget tråd kalt moli (uttales måli) med et shell, en jern nøkkel, perler og kandisukker (i et lite rødt silkestoff). Den skal tas av dagen etter vielsen, jeg kommer tilbake til det.
833_443819Bildet er lånt fra Google
Brudgommen får selvfølgelig ikke chuda, hans sermoni kalles saint der hele mors familie kommer med gaver til ham og resten av familien. En gudstjeneste, puja, gjøres med de nærmeste gjestene. Han velsignes spesielt av onklene og deretter av resten av slektningene. Her får han også en tynn rosa chunni som skal brukes under selve vielsen. Han og kjernefamilien får gaver, som regel klær eller penger. Søtsaker, mithai hører med til alle seremoniene der slektningene mater brudgommen og bruden i sine respektive hjem.
Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt