GRATIS frakt på bestillinger over 700.- ☀️

Basmati ris – typer og bruksområder

Andre største gryn som dyrkes i verden er ris! I India brukes det til alle tre måltider altså frokost, lunsj og middag. Ikke minst dessert. Basmati ris er som ost og vin, jo eldre lagret, desto bedre i smak! Ris er ikke bare kokt ris og den kan lages på utrolig mange måter, så vanlig kokt ris finnes ikke på mitt bord. Det synes jeg er litt kjedelig. Indisk basmati ris er fantastisk god på smak. Når den er laget på riktig vis skal den være langkornet, porøs og uimotståelig. Jeg har lagt stor innsats i å velge ut ris i min matserie. Nirus basmati ris inneholder 12 ganger mer aroma enn vanlig ris (egen reklame).
Kanel kardemomme Foto : Josefin Linder

Med eller uten krydder

For min del er det klart mest aktuelt med krydder. Det finnes delstater i India der ris kun kokes og ekstra vann med stivelse kastes, men ikke i Punjab der jeg kommer fra. Vi krydrer gjerne risen med kardemommekapsler, kanel, laurbærblad, spisskummen og garam masala. Prøv for eksempel lemon rice, kokos ris eller curry rice.

Med eller uten grønnsaker

Ris smaker godt med alt, jeg kunne ha skrevet en egen kokebok med risoppskrifter og man må ikke ha masse saus og kjøtt. Prøv en gang sammen med en frisk raita og chutney så blir det en vegetar mandagsmiddag eller en forandring når du er lei kjøttdeig og fisk. Jeg kan foreslå spinat ris, sjampinjong polaw, ris med sopp og koriander, koriander ris. Sopp polaw

Polert eller brun ris

Brun ris er lite prosessert og har høyt fiberinnhold. Fullkorns ris er en kilde til sunne karbohydrater, fiber, antioksidanter og viktige næringsstoffer som sink, magnesium, kobber, fosfor, vitamin B1 og B6. Prøv min brunris salat. Salat med brun ris Når skallet fjernes, får vi hvit ris. Den er litt mindre næringsrik enn brun ris, koker raskere og er lett fordøyelig.

Middag eller dessert

Når du har fått ris til overs, kan du lage stekt ris og grønnsaker eller for eksempel en risburger (chawal ki tikki) av restene. Nam så gode dessert som kan lages med ris :-) Prøv søt basmati ris eller phirni.

Rismel

Et annet bruksområde er å male risgryn til mel. Det gir en naturlig glutenfri variant som man bruker lite i vesten, men har mange bruksområder i India og asiatiske land. Spesielt i sør-India brukes rismel i den kjente delikatessen og forøvrig min favoritt dosa (vegansk pannekake av rismel) eller idli. Ikke minst brukes det til barnemat fordi det er lett fordøyelig. Det er også brukt som skjønnhetsmiddel som naturlig gir lysere hud, det er populært i land med mørk hud spesielt Japan. Slik gjør du: mal ris til pulver, bland med melk til krem konsistens. Smøre i ansiktet og la virke i 5 minutter. Skyll av. Jeg spiser basmati ris med god samvittighet og fornøyelse, det viktigste er å spise alt med måte. Hva mener du?
Briljer på kjøkkenet
Rask frakt
Best i test (TV2 Hjelper deg)
Enkelt og godt